SURINAME TREFT VOORBEREIDING VACCINATIECAMPAGNE COVID-19

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De autoriteiten in Suriname zijn van start gegaan met het uitzetten van een draaiboek voor vaccinatiecampagnes tegen Covid-19.

Verschillende instituten in de wereld hebben reeds bewezen over een effectief vaccin te beschikken dat het lichaam weerbaar maakt tegen het virus. Zodra er is besloten welk vaccin Suriname zal aanwenden, zullen de eerste bezendingen worden binnengehaald.

Er is reeds geld vrijgemaakt voor de bestelling. Hoewel het aangeraden is dat iedereen zich laat vaccineren, zal het bij het wet niet verplicht worden gesteld in Suriname.

Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. “Wij kunnen niemand verplichten om het Covid-vaccin te nemen. Daarvoor is belangrijk de voorlichting en bewustwording dat een vaccin bescherming kan bieden tegen een Covid-infectie. Dat is de strategie”, zegt de bewindsman.

Zo goed als zeker is wel dat er campagnes zullen worden gehouden. Gezondheidswerkers en kwetsbare groepen komen als eerst in aanmerking voor een prikje. Er zijn wel wat uitdagingen voor de introductie van het vaccin, waaronder het stroomlijnen van wetgeving. Er zijn ook speciale koelfaciliteiten nodig.

Suriname toont interesse voor 2 Amerikaanse vaccins ontwikkeld door de farmaceuten Pfizer en Moderna. “Het vaccin van Pfizer verschilt wel met betrekking tot de koelfaciliteiten die er moeten zijn voor Moderna. Zo moet Pfizer onder condities worden getransporteerd van -70 graden. Moderna echter tussen de -2 graden en -20 graden”, legt Ramadhin uit. Om het transport van het Pfizer niet al te gecompliceerd te maken heeft de fabrikant speciale koffers ontwikkeld waarin de medicijnen verpakt kunnen worden. “Dat zijn van die thermal suitcases waarin 5000 doseringen passen. En een thermal suitcase kan gewoon getransporteerd worden in een vliegtuig. Er zit wel een prijskaartje aan verbonden, maar het is in elke geval veel goedkoper dan dat je speciale koelfaciliteiten en transportfaciliteiten ervoor nodig hebt”, stelt Ramadhin. In zo’n thermal suitcase kunnen de medicamenten voor twee weken gekoeld blijven.

UNITEDNEWS