TBC NOG ALTIJD EEN ERNSTIGE BEDREIGING VOOR VOLKSGEZONDHEID

Bij de herdenking van Wereld Tuberculose (TBC) dag wordt door het ministerie van Volksgezondheid en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gesteld dat, deze ziekte nog altijd een ernstige bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

TBC heeft, hoewel volledig te genezen in 2016, bijkans 1.7 miljoen slachtoffers opgeëist. Hiervan waren 400.000 geïnfecteerd met HIV. 95 % van deze sterfte vonden plaats in landen gecategoriseerd in de groep laag- en midden inkomenslanden. Naar schatting 250.000 kinderen stierven in 2016 aan tuberculose wereldwijd. Tuberculose is nog steeds de hoofdoorzaak van sterfte bij HIV wereldwijd. MDR-tuberculose (Multidrug resistant tuberculose of tuberculose resistent voor de gangbare medicijnen) vormt een bedreiging voor de openbare gezondheidszorg. Volgens schattingen van WHO waren er in 2016 ongeveer 490.000 MDR-tuberculose gevallen.

Op 24 maart wordt deze dag voor de 36-ste keer herdacht. Dit jaar staat in het teken van leiderschap dat zich inzet voor het TBC vrij maken van de wereld. De focus ligt hierbij niet alleen op regeringsleiders en ministers van volksgezondheid, maar ook op overige beleidsmakers, parlementariërs, artsen, verpleegkundigen, Niet Gouvernementele Organisaties en mensen die getroffen zijn door tuberculose en andere partners. Allen kunnen een leider zijn om TBC te stoppen in het kader van hun werk of de eigen omgeving. Dit jaar wordt stil gestaan bij het feit dat de wetenschapper Dr. Robert Koch op 24 maart 1882 de bacterie heeft ontdekt, die verantwoordelijk is voor tuberculose. Hierdoor werd het mogelijk om geneesmiddelen voor deze ziekte te ontwikkelen.

106 jaren na deze ontdekking vormt TBC nog steeds een ernstige bedreiging voor de wereldgezondheid, voornamelijk in ontwikkelingslanden.

Het Nationaal Tuberculose programma (NTP) roept hierbij alle relevante partners op om zich te blijven inzetten op welk gebied dan ook om de zorg voor de mensen die lijden aan deze ziekte te garanderen. Van belang is het beschikbaar zijn van middelen voor vroegtijdige diagnostiek en snelle behandeling. Het Nationaal Tuberculose Program probeert middels bijscholing van relevante stakeholders, een bijdrage te leveren aan de bestrijding van tuberculose. Verder wordt gewerkt aan het vergroten van de awareness van TBC onder zowel de gezondheidswerkers als het algemene publiek.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box