TERUGBLIK NCC2022 ‘COMPLIANCE READINESS, PUBLIC & PRIVATE SECTOR’

In de week van 8-11 februari 2022 heeft TABTO Group voor de tweede maal het Nationaal Compliance Congres georganiseerd in Suriname voor de publieke en private sector! NCC2022 had als thema “Compliance Readiness”, waarbij inzicht werd verschaft in de waarschijnlijke aandachtsgebieden voor de Publieke en Particuliere sectoren om zich in te zetten om effectievere preventie, detectie, monitoring en beheersmaatregelen te implementeren ter bestrijding van Witwaspraktijken, Terrorisme Financiering, Proliferatie en Corruptie.

Zij ziet terug op een succesvol Congres, waaraan de diverse stakeholders hebben geparticipeerd, zoals de Project Implementatie Unit van het Anti money Laundering Programma, US Embassy, NAMLAC, CBvS, Belastingkantoor, Gaming Board, banken, kleinschalige goudsector (concessiehouders, opkopers en exporteurs), cambio’s, geldovermakingskantoren, pensioenfondsen, makelaars, notarissen, advocaten, accountants, ASFA, VSB, VES en overige bedrijven.

Two are better than one

“U leest met mij dat Tabto betekent: ‘two are better than one’ , dat betekent dat de private sector, met TABTO, zich enorm van bewust is dat we de handen in elkaar moeten slaan. Niet alles hoeft bij regelgeving vastgelegd te worden. We zullen de richting moeten opgaan in het private domein om te gaan clusteren, om verenigingen te hebben die actief hun branche-gerichte problematiek bespreken en daarbij meenemen de ordening voor wat betreft de bestrijding van witwassen etc.”.

Dit zei Mr. Roy Baidjnath Panday, Voorzitter Project Implementatie Unit van het Anti-Money Laundering Programma, die namens de President van de Republiek van Suriname, Z.E. C. Santokhi, het Congres officieel opende met de keynote: “Strategisch aanpak ter verbetering van het AML/CFT Systeem in Suriname”.

Democratie is meer dan een verkiezingsdag

Mr. Michael Keays, Charge d’Affaires van de Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika, sprak over het belang van democratie in onze strijd tegen o.a. witwassen en terrorisme financiering. In zijn inleiding ‘Taking bold action to restore and strengthen democracy’ nodige hij ons uit om in de helikopter te stappen en vanuit een hoogte van 50,000 voet te kijken naar de grotere dingen die spelen. “Het ligt misschien voor de hand, maar het is de moeite waard te stellen dat democratie meer is dan verkiezingsdag. Democratie is een goed functionerende vrije samenleving, een snel en slagvaardig bestuur en een rechtsstaat. Dat is het idee dat de wet gelijkelijk op ons allen van toepassing is, ongeacht onze positie in het leven. Democratie is een cultuur of mindset die de mensen die erin leven in staat stelt hun volledige potentie te bereiken. De geschiedenis leert ons dan ook dat samenlevingen die democratische normen respecteren stabieler, welvarender en veiliger zijn, en beter toegerust zijn om mondiale uitdagingen aan te gaan, aldus Keays. Hij gaf verder aan:

“Democracy, while imperfect, is the strongest and most resilient form of government, for it aims to serve the people, not the other way around”.

The fight against cross-bordercrime

Ook onze Ministerie van Defensie mw. Krishna Mathoera sloot haar inleiding getiteld ‘The fight against cross-border crime: human trafficking, drug trafficking, illegal gold mining and illegal migration’ af met de opmerking: “Ik hoop dat we inderdaad toegaan naar een samenleving, naar een Suriname, waar door afwezigheid of minimalisering van illegaliteit, en zeker georganiseerde criminaliteit, we in staat zullen zijn meer rechtvaardigheid, geluk en welzijn te creëeren voor onze mensen”.

We moeten nu echt die wetten gaan toepassen!

Prof. Dr. Peter Diekman, Forensisch Accountant en Hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Erasmus Universiteit van Rotterdam en Universiteit van Curacao gaf aan het eens te zijn met de vorige sprekers. Prof. Diekman sprak over Corporate Governance met nadruk op de private sector. “Ik ben het eens met de vorige sprekers, het is een zaak van de publieke en private sector. Het is allang niet meer zo dat je de overheid als enige instituut zou kunnen aanwijzen in het kader van de wetshaving.” Prof. Diekman gaf aan dat de maatschappij veel complexer is geworden in de afgelopen 20-30 jaar.  De private sector heeft nu wel degelijk een hele belangrijke eigen verantwoordelijkheid.

Jimmy Bousaid, sectordeskundige uit het Bankwezen, gaf aan blij te zijn met dit terugkerend Congres. Hij complimenteerde TABTO Group NV en adviseerde “Ga zo door jaar op jaar want Compliance heeft een hoge dynamiek en elk jaar weer is er iets te te zeggen of te doen”. Winston Wilson, transitiedeskundige en Strategic Partner Tabto Group NV, presenteerde een indrukwekkende slideshow waarin ook een IMF tijdlijn was opgenomen. Een van de punten in die tijdlijn ging over o.a. aanpassingen van AML/CFT wetgeving. “De anti-witwas wetgeving bestaat al 20 jaar in Suriname. Het gaat nu om de toepassing van die wetgeving. Het is belangrijk te weten dat wanneer men komt voor de vierde evaluatie, er gekeken zal worden naar de technische aspecten: naleving, toezicht en handhaving. We moeten nu echt die wetten gaan toepassen!”

Durf en politieke wil

In 2018 is de Vereniging van Pensioenfondsen in Suriname, oftewel de Pensioenfederatie, opgericht. Wat is de rol van Compliance in de pensioensector? “Waar vele belangen op het spel staan, is goed bestuur erg belangrijk. Compliance ziet toe op goed bestuur.” Zo beantwoorde Elfriede Tjen A Kwoei, Secretaris van de Pensioenfederatie, deze vraag in haar inleiding getiteld ‘De Compliancefunctie in Pensioenfondsen’ op de laatste dag van het Congres.

De Inleiding ‘The Compliance Status Quo in the Small-Scale Gold Mining’ verzorgd door Jo-Ann Li Fo Sjoe-Tjon Soe Tsoi, Directeur Office for Financial & Compliance Services NV,bracht een constructieve discussie op gang. Zij gaf o.a. aan dat “Money Laundering en Terrorisme financiering binnen de kleinschalige goudsector niet alleen een wettelijk problem is, maar ook een praktisch probleem, welke middels gezamenlijke inspanning bestreden kan worden. Maar het behoeft vooral durf en politieke wil. Laten we met zijn allen samen werken om het ergste te voorkomen voor dit land en met name voor deze sector”.

Sectorale benadering en eigen verantwoordelijkheid

In zijn 2e Inleiding op NCC2022 gaf Mr. Baidjnath Panday nogmaals aan dat wij zelf uit ons midden initiatieven kunnen nemen om onze eigen entiteiten op een spoor van verbetering te brengen. Dit kan doorwerken naar andere gebieden binnen de Surinaamse economie. Suriname (de Council) heeft inmiddels beslist, dat de onderlinge samenwerking van entiteiten in de keten van handhaving en toezicht geintensiveerd moet worden. Er zal geregeld met elkaar gezeten moeten worden om de geidentificeerde knelpunten te listen. “In de sectorale benadering kun je het best identifceren waar de hiaten van de sector zijn, loopholes waarin criminelen kunnen komen om het systeem te vervuilen en in feite zodanig te kwetsen dat de sector een slechte naam krijgt. Dan waait het uit over de hele sector”, aldus de ex-PG.

Brigitte Wong Tham Soeng, Managing Partner TABTO Group NV, heeft als Moderator tijdens de NCC2022 herhaaldelijk benadrukt dat de diverse meldingsplichtige sectoren het NRA rapport (met o.a. opsomming ML/CF dreigingen en zwakheden) te hunnen voordele kunnen gebruiken om de Compliance Readiness in de sectoren te verhogen. “Wat doen wij zelf om bij te dragen dat ons land niet geblacklist wordt? Het is ook onze eigen verantwoordelijkheid om deze strijd te voeren. Daarnaast kan gezamenlijk optrekken in de sectoren, een verbluffende impact hebben op de versterking van de AML/CFT Compliance van Suriname”.

Gran Tangi!!!

TABTO heeft met dit Congres beoogt bij te dragen aan de Compliance informatievoorziening van de gehele samenleving en hoopt dat het besef voor Compliance Readiness is toegenomen, oftewel ‘Suriname klaarstomen om Compliance risico’s, zwakheden en dreigingen aan te pakken’. Zij spreekt een woord van dank uit naar de diverse Inleiders van het Congres en de Masterclasses en de diverse Panelleden van het Compliance Debat t.w. dhr. Roy Baidjnath Panday, dhr. Michael Keays, mw. Krishna Mathoera, Jimmy Bousaid, Peter Diekman, Jennifer Van Dijk-Silos, Terence Gonesh, Elfriede Tjen A Kwoei, Jo-Ann Li Fo Sjoe, Nailah van Dijk, Carl Breeveld, Addis Waterberg, Ashiq Nanhekhan, Shakuntala Gangadin-Algoe, Conrad Issa, Vernon Harpert, Remy Bhailal, Marius Karioredjo, Roy Dhanradj, Dinesh Badloe, Cyril Soeri, Steven Debipersad. Maar ook de sponsoren: Office for Financial Compliance Services NV, Surmetex NV, Suriname Natural Stone Co. NV, Terzol Vastgoed NV en de Associatie van Valutakantoren Suriname worden ontzettend bedankt voor hun sponsoring. Tenslotte hebben ook de deelnemers en het publiek bijgedragen aan het success van NCC2022. Ook aan hen zegt TABTO: Gran Tangi!!!

TABTO Group NV (www.tabtogroup.com) biedt vanaf 2019 Compliance Services aan de Financiële en Niet-Financiële Dienstverleners (reeds aan banken, pensioenfondsen, cambio’s, geldovermakingskantoren, makelaars, goudopkoop en –exportbedrijven, accountants, advocaten en notarissen) en overige belanghebbende organisaties, c.q. bedrijven, om te voldoen aan de eisen en richtlijnen van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT)/Anti Money Laundering  (AML) & Combating the Finance of Terrorism (CFT) en Wet Identificatieplicht Dienstverleners (WID).

ADVERTORIAL| TABTO GROUP

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box