TOERISME EN AGRARISCHE SECTOR KRIJGEN VOORKEUR BIJ NOODFONDS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO: DANPAATI TE TE BOVEN SURINAME

Het noodfonds dat door de regering is ingesteld voor de private sector zal vooral de agrarische sector en het toerisme moeten helpen om wederom van de grond te komen.

Toerisme en aanverwante sectoren zoals de horeca en hotelwezen zijn het meest getroffen door de coronacrisis. Vandaar dat extra aandacht geschonken zal worden aan deze bedrijvigheden die ook nog buitenlands kapitaal binnenhalen. De agrarische sector krijgt een extra boost om zelfvoorziening en vervaardiging van vervangingsproducten te stimuleren. Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en Handel Industrie en Toerisme in de loop van de week daarover meer duidelijkheid geven.

“Ik moet denken dat de agrarische teelt en verwerking een boost kan worden gegegeven, doordat we kunnen focussen of refocussen op lokale en gezonde voeding binnen alle gelederen van de samenleving”, zegt Hoefdraad.

Vanwege de lockdown zijn vrijwel alle toeristische oorden momenteel verlaten. Van de gelegenheid kan gebruik worden gemaakt om die een opknapbeurt te geven en daar waar nodig uit te breiden. Het fonds van SRD 300 miljoen stelt hiervoor geld ter beschikking. “We denken ook aan de ver afgelegen gebieden, zoals Raleighvallen, waar er prachtige plaatsen zijn, maar vaak in zeer vervallen toestanden verkeren. Dus wij denken dat dit voor ons zeer positief zal zijn. De focus is het in stand houden van arbeidsplaatsen. We gaan mensen social ondersteunen, maar we hebben ook niks als de hele samenleving van hand-outs moet gaan leven. Dus als we bedrijven in stand kunnen houden, als wij nieuwe bedrijven kunnen laten bewegen, als bestaande bedrijven zich gaan heroriënteren op lokale productie, zal dat zeker bijdragen aan het langzaam weer opgang komen van de totale economie”, aldus Hoefdraad.

UNITEDNEWS