TRAUMATISCHE ERVARING: OBESE VROUWEN OPGEMETEN BIJ CHECK-IN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

BANGKOK – Een Nieuw-Zeelandse vrouw en haar twee dochters zeggen getraumatiseerd te zijn nadat ze bij het inchecken voor hun Thai Airways-vlucht met een lint werden opgemeten. Ze bleken te dik te zijn voor de Business Class-stoelen, waardoor ze noodgedwongen in Economy moesten plaatsnemen.

Het gezin zou met een Boeing 787-9 van Bangkok naar Auckland vliegen. Toen ze de tickets kochten, werd hen niet verteld dat te dikke mensen niet in de Business Class-stoelen van dit toestel mogen zitten. Vanwege de airbag in de gordel geldt er een maximale heupomtrek van 142 centimeter.

“Een medewerkster kwam bij het inchecken naar ons toe en zei ‘Nee, u bent te groot. U bent te groot’”, vertelt Huhana Iripa, 59, tegen de New Zealand Herald. “Daarna haalde ze een meetlint te voorschijn en wikkelde die om mijn dochter Renell heen.”

“Toen ze ook mij en mijn andere dochter wilde meten, barste ik in huilen uit”, aldus Huhana. “Iedereen keek naar ons. Het was vreselijk.” Ze vervolgt: “Ik heb me nog niet eerder gediscrimineerd gevoeld vanwege mijn gewicht, dus ik schrok er heel erg van.”

Omdat hun heupomtrek te groot bleek, kregen de drie vrouwen noodgedwongen een downgrade naar Economy Class, waar de riemen geen airbag hebben. Het prijsverschil tussen Economy en Business Class werd door de maatschappij teruggestort. Ook kregen ze financiële compensatie van 450 dollar.

Volledige compensatie
De familie Iripa, die juist naar Bangkok gevlogen was voor een maagverkleining, vond deze compensatie niet voldoende en stapte daarom naar de New Zealand Herald. Flight Centre, het agentschap waar de tickets geboekt waren, heeft daarna de gehele ticketprijs teruggestort.

Thai Airways had bij de ingebruikname van de 787-9 al gemeld dat niet iedereen in de Business Class past, maar Flight Centre had dit niet aan de vrouwen doorgegeven. “We gaan onderzoeken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, aldus een woordvoerder.

Wie op de site van Thai Airways zelf boekt, krijgt een pop up-melding dat plus size-passagiers en mensen met baby’s niet in de Business Class mogen. De maatschappij zegt dat dit beleid vanwege de veiligheid niet aangepast kan worden.

BRON|TRAVEL