UNITED BUSINESS COMMUNITY LANCEERT NATIONALE ONTWIKKELINGSVISIE, SURINAME ALS TOTALITAIRE HUB

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname als een totalitaire ontwikkelings-hub, is de nieuwe visie waarvoor vanaf nu tot aan de verkiezingen van 2020, bewustwording aan moet worden gegeven en nationale draagkracht voor moet worden gevonden.

Na maanden met elkaar praten en de juiste personen in het zicht te hebben gebracht is de United Business Community, een apolitiek platform ‘ready’ om stapsgewijs deze nieuwe ontwikkelingsgedachte gestalte te geven. Suriname als een totalitaire ontwikkelings-hub, begint in en met vier strategische infrastructurele sectoren, die volgens UBC-lid Revinh Ramnandanlall de snelwegen zijn voor de totalitaire-hub. Nadat op 7 maart in Club Quote aan de Herenstraat de ‘soft launch’ van de UBC is gehouden, is afgelopen vrijdag op de tweede bijeenkomst, een presentatie gegeven over hoe de Suriname-hub tot stand zal worden gebracht. Over de totalitaire hub zegt UBC-lid Ramnandanlall, dat zowel binnen als buiten Suriname er nog altijd geloof is in Suriname als investeringsland. Er zijn teveel mogelijkheden en ontelbare uitdagingen. “Het is zaak dat er een nationale ontwikkelingsvisie wordt ontwikkeld hier op, waarbij er meer dan genoeg kapitaal kan worden aangetrokken, meer business kan worden gecreëerd, die dan weer zorgen voor voldoende werkgelegenheid, maar ook Suriname op de wereldkaart kan brengen als de ontwikkelings-hub van Zuid –Amerika”. Als de vier basis infrastructurele sectoren voor de totalitaire hub noemt Ramnanadanlall de Financiële sector, de ICT-hub, de luchtvaart – en een doorvoer haven. Mede initiatiefnemer van de business community, Edward Lee zegt dat wanneer de motor van elke economie, die het bedrijfsleven is, met innovatieve ontwikkelingsmodellen komt en daarin wordt gefaciliteerd, er een zekere garantie is voor nationale en economische ontwikkeling.

Volgens Ramnandanlall zal het proces van bewustwording een participatie proces moeten worden waar naast de business community ook de rest van de gemeenschap bij wordt betrokken. “let wel dat dit niet een ontwikkelingsgedachte is die thuis hoort bij een besloten groep.

We zullen het samen moeten doen, er zal draagkracht ervoor gevonden moeten worden en dat kan je alleen door mensen bewust te maken, waardoor het ook door de overheid kan worden gefaciliteerd”, zegt Ramnandanlall. Dat draagvlak moet tot aan de verkiezingen van 2020 zijn bereikt. UBC wil het ontwikkelingsmodel al meteen na de formering van het regeerteam in 2020 aanbieden aan de nieuwe regering. “Het maakt ons niet uit wie het is, of welke politieke constellatie aan de macht zal zijn. Wij gaan een ‘roadmap’ aanbieden dat voldoende draagvlak heeft, met de simpele vraag het te faciliteren en er uitvoering aan te geven. Zelf kiezen wij niet om een politieke partij op te richten. De politiek vragen wij als strategische partner dit innovatief ontwikkelingsmodel te accepteren en het een kans te geven. Onze enig doel is Suriname”, zegt Ramnandanlall.

‘Changemanagement en transformatieprocessen’, zijn begrippen waar volgens UBC-lid Ramnandanlall niet te lang bij stil moet worden gestaan. “Ik zie en merk dat in onze maatschappij veel mensen er zich niet alleen van bewust zijn, maar het ook in praktijk proberen te brengen. Maar het is de ‘Hoe-vraag’ waarmee mensen worstelen. Het is een uitdaging het ‘hoe’ invulling te geven. Het is de kunst om van niets iets te maken. Een idee is nog geen bedrijf. Dat proces noem ik zelf een Conceptualisatieproces waar je gaat spelen met ‘hoe’. Je gaat kijken naar strategieën, naar didactiek, wanneer je wel of niet moet versnellen, naar culturen en subculturen en alle andere elementen in dat proces, die nodig zijn daar te komen waar je wilt. In het proces van de ontwikkelingsvisie die begint met de vier infrastructurele hubs zijn transparantie en helderheid cruciale voorwaarden voor het ontwikkelen van een implementatieplan. De overheid zal als strategische partner zijn die het plan moet faciliteren. De uitvoering kan door de ondernemers zelf. 

De UBC is een initiatief van de ondernemers Edward Lee en Avinash Radjkoemar. In de Community zijn vooral jonge technocraten, ondernemers, individuen bij de overheid, het bedrijfsleven en wetenschappers van de Anton de Kom universiteit.

UNITEDNEWS