VEEL INVESTEERDERS WILLEN ZAKEN DOEN/ NIET ALLEMAAL WELKOM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Volgens de regering zijn er veel investeerders die staan te springen om buitenlands kapitaal naar Suriname te brengen. Het wachten is nog steeds op inlossing van deze verkiezingsbelofte van regeringspartij VHP.

Na zes maanden regeerverantwoordelijk is er nog niet veel te merken van deze grote investeerders. Volgens minister Armand Achaibersing van Financiën vergt het screenen van de kandidaten ontzettend veel tijd. “Er zijn veel investeerders die Suriname nu interessant vinden om te investeren. We hebben goeie aanbiedingen gehad”, meent de minister. “Je wil ook niet iedereen binnenbrengen”, legt Achaibersing toe. “Je wil goed geld binnenbrengen. Er zijn behoorlijk wat investeerders die belangstelling hebben voor Suriname.”

De potentiele investeringen zijn ingediend bij de regering en worden door de het bureau Foreign Direct Investment Suriname getoetst. Er zijn strenge voorwaarden gesteld waaraan die zullen moeten voldoen. Het wachten is ook op de investeringen vanuit de diasporagemeenschap.

Volgens president Chan Santokhi heeft alleen de diaspora in Nederland een vermogen van minimaal twee miljard Euro.

De diasporagemeenschap in Nederland geeft aan dat zij graag een deel hiervan wil beleggen in Suriname. De modaliteiten hoe dit zou moeten gebeuren zijn nog niet helemaal uitgewerkt. Gedacht wordt aan onder andere het opzetten van een diasporabank. Het diasporabeleid is toebedeeld aan het Diaspora Instituut Suriname (DIS) dat, net als het FDIS, valt onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). “Ik kan u niet vertellen hoe ver ze op dit moment zijn, maar ik heb het gevoel dat het wel loopt”, zegt Achaibersing over de inspanningen om via DIS het gewenste diasporakapitaal naar Suriname te halen.

UNITEDNEWS