VENEZOLAANSE ‘TOERISTENDAMES’ GEVEN CURAÇAO HOOFDPIJN

Auteur: Armand Snijders | Foto bron

De recente toename van directe vluchten tussen Venezuela en Curaçao heeft niet alleen het toerisme bevorderd, maar ook een stijging in georganiseerde prostitutie veroorzaakt. “Mooie dames landen op Hato Airport en worden snel opgenomen in een goed georganiseerd prostitutienetwerk dat actief is via verschillende websites”, zegt een bron.

Na elke vlucht vanuit Venezuela zou er een toename te zien zijn van zogenaamde ‘toeristendames’. De vrouwen hebben bij aankomst al een logistiek netwerk tot hun beschikking, inclusief chauffeurs die hen naar verschillende locaties brengen, met name in wijken dicht bij het vliegveld. Hier betrekken zij appartementen waaruit zij hun diensten aanbieden via online platforms.

Vaak blijven ze maar enkele weken en keren dan weer terug naar hun geboorteland. De meeste vrouwen keren daarna nog regelmatig terug. Ze moeten wel een deel van hun inkomen inleveren bij de organisatoren van hun reis en voorzieningen op Curaçao, maar getuige de grote belangstelling houden ze kennelijk genoeg over om hun families in Venezuela te onderhouden.

De websites waarop deze vrouwen adverteren, trekken zowel lokale als internationale klanten, waaronder bezoekers uit de Verenigde Staten en Canada. Deze sites zijn toegankelijk via eenvoudige zoekopdrachten zoals ‘escorts Curaçao’, waarbij de meeste geadverteerde vrouwen uit Venezuela komen, en in mindere mate uit Colombia.

Naast de digitale wereld, zijn er indicaties dat de prostitutie ook fysiek zichtbaar is in lokale bars en andere uitgaansgelegenheden die traditioneel dit type diensten faciliteren. De situatie wordt gecompliceerder door clandestiene routes waarlangs vrouwen via de zee het eiland bereiken, vaak onder minder gecontroleerde en meer risicovolle omstandigheden. De politie staat veelal machteloos tegenover dit soort goedgeorganiseerde praktijken, die voor veel overlast in de samenleving zorgen. Waaruit die overlast precies bestaat, is niet bekend.

Duidelijk is in ieder geval dat er een drastische toename van Venezolaanse ‘toeristendames’ is geconstateerd nadat de vluchten van en naar Venezuela enkele maanden geleden weer werden toegestaan. De grenzen met dat land werden in 2019 gesloten naar aanleiding van de enorme onrust die daar was ontstaan, wat voor een exodus zorgde van Venezolanen die een veilig heenkomen zochten. Doordat ook de coronacrisis toesloeg, duurde het tot eind vorig jaar alvorens het vliegverbod werd opgedoekt. Sindsdien maken veel vrouwen er gretig gebruik van om naar het populaire vakantie-eiland te vliegen om daar geld te verdienen.

Buureiland Aruba heeft onlangs besloten vooralsnog geen vliegtuigen uit Venezuela toe te laten.

De vrees is dat het eiland, dat op slechts tachtig kilometer van het vasteland ligt, dan overspoeld zal worden door sekswerkers. De zeegrens met Venezuela is inmiddels wel heropend, omdat dat ook in belang van Aruba zelf is: Venezolaanse handelaren brengen groenten en fruit naar het eiland die aanmerkelijk goedkoper zijn dan import vanuit Europa en de Verenigde Staten. Het personenverkeer over water is bovendien eenvoudiger te controleren dan op de vluchten.

UNITEDNEWS|REGIO

Facebook Comments Box