VES ZIET UITVOERING MOP NIET SLAGEN MET VRIENDJES- EN FAMILIEBELEID

De uitvoering van het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) 2022-2026 zal niet succesvol kunnen zijn, met de accommodaties van familie en vrienden op de belangrijke posities binnen de overheid.

Wanneer politieke toppers in de regering familieleden en vrienden accommodeert binnen het overheidsapparaat, dit een vorm van “conflict of interest”. Het vertrouwen in de overheid wordt geschaad zowel nationaal, maar in het bijzonder internationaal. Dit stelt Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) tijdens een webinar van de KennisKring.

“Die bemoeienis kan ertoe leiden dat bepaalde dingen niet gebeuren, of erger nog: dat dingen gebeuren die in geen enkel plan staan”, zegt Debipersad. In de afgelopen maanden zijn er tal van handelingen binnen de regering gepleegd die bij de VES de wenkbrauwen hebben doen fronzen. “Politieke inmenging om ten faveure van friends and families. Maar laten we vooral niet vergeten de sponsoren, die partijen trouw zijn gebleven rond de verkiezingen, en nu een tegenprestatie vragen. Dat kan inderdaad ontwikkeling vertragen en een sta in de weg vormen”, zegt Debipersad.

Danny Lachman(zie foto boven), directeur van Stichting Planbureau Suriname ziet het niet anders. Ook hij maakt zich zorgen om de regelarij binnen de overheid. “Als je die overheid gaat volproppen met friends and families, dan is dat MOP een mooi document waar niks van terecht gaat komen. Dat is heel simpel. En dan gaat het eigenlijk niet eens erom dat die friends and families op de Noordpool gestudeerd hebben en allerlei titels hebben.”

Lachman vindt ook dat Suriname een low trust society is, kijkend naar alle schade die in de afgelopen maanden en jaren is aangericht. Maar ook de talloze beloften die nooit zijn ingewilligd door opeenvolgende politici, ongeacht de politieke kleur.

UNITEDNEWS