VHP: STAATSSCHULD STIJGT MAANDELIJKS MET USD 20 MILJOEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto linksonder|Stanley Raghoebarsing

De financieel-economische situatie in het land is nog lang niet zo rooskleurig als door de regering wordt voorgehouden aan de samenleving.

Dit stelt Stanley Raghoebarsing, voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). De staat heeft volgens Raghoebarsing een buitenlandse schuld van USD 1,6 miljard en die zou maandelijks stijgen met een additionele USD 20 miljoen.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft onlangs bekend gemaakt dat de monetaire reserve is gestegen naar ruim USD 444 miljoen en dit wordt toegejuicht door Raghoebarsing.

Waar de CBvS echter weinig tot geen aandacht aan besteedt in de publiciteit is de schuld van USD 360 miljoen die het heeft. “Als je dat van elkaar aftrekt is wat werkelijk over is USD 85 miljoen”, zegt Raghoebarsing.

Afkrakend is hij ook niet tegenover de gestegen reserves omdat dit voor wat stabilisatie heeft gezorgd op het prijzenfront en van de wisselkoers, maar het schetsen van een rooskleurig beeld is voor hem verregaand.

Volgens de VHP zal de economische groei tot zeker 2019 niet hoger zijn dan 1% en als er wederom een daling van de internationale prijzen van olie en goud optreden, kan de groei zelfs tot -2 dalen de komende jaren. “Zolang die schuld op 80% blijft zal dit het beeld blijven van onze Surinaamse economie. We zijn nu terug naar ongeveer 0% en we gaan de komende jaren groeien naar 1% tot 2%, niet meer. Het is dramatisch laag en dat komt omdat wij met een schuldenlast zitten die gigantisch groot is en groeit”, aldus de VHP-topper die leiding geeft aan het wetenschappelijk bureau van de partij.

UNITEDNEWS