VICEPRESIDENT BRUNSWIJK VERTROUWT PRESIDENT SANTOKHI NIET MEER

Vicepresident Ronnie Brunswijk zegt president Chandrikapersad Santokhi niet meer te vertrouwen. Daarom keert hij het staatshoofd de rug niet meer toe. Brunswijk zegt informatie en bewijzen te hebben dat de veiligheidsdiensten van de president en andere werkarmen van justitie hem achtervolgen, met de kennelijke bedoeling zaken tegen hem te vinden om hem politiek uit te schakelen.

De verdenkingen jegens Santokhi en de veiligheidsinstituten uitte de vicepresident woensdag tegenover journalisten in het regeringsgebouw.

Hij gaf daarbij aan dat door de veiligheidsdiensten allerlei scenario’s worden gedraaid om ook mensen dichtbij hem uit te schakelen. Brunswijk vindt de gang van zaken onacceptabel en zegt de president hierover verschillende keren te hebben gesproken en te hebben gewaarschuwd dat het gevaarlijk is om staatsinstituten in te zetten om politieke personen uit te schakelen. Eens zou het verkeerd kunnen aflopen, meent hij. “Overal waar ik ga sturen ze mensen. Ik heb de president gezegd dat dit gebeurt en het kan een keertje fout gaan.” Brunswijk zegt over talrijke rapporten te beschikken met scenario’s om personen dichtbij hem uit te schakelen. In een rapport dat naar de procureur-generaal is gestuurd is, aldus de vicepresident opgetekend dat activiteiten en de verkiezingscampagne van zijn partij Abop zijn gefinancierd door drugscriminelen.

De opsporing van Abop-bestuurslid Joël ‘Bordo’ Martinus is volgens hem onderdeel van een scenario om Bordo uit te schakelen. De politicus wordt door justitie gezocht op verdenking van onder andere moord, drugshandel en witwassen. Brunswijk betwijfelt of zijn partijgenoot zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan de strafbare feiten waar hij van wordt verweten en dat hij vuurwapengevaarlijk is.

De vicepresident stelt dat hij over de inlichtingenrapporten over een begraven drugsvliegtuig beschikte nog voordat de huidige regering was aangetreden. Hij vraagt zich af waarom toen geen acties zijn ondernomen indien Bordo daarbij betrokken zou zijn. “Waarom was die informatie achtergehouden? Waarom was er nog niet op gewerkt?”

De vicepresident zegt dat in kringen rond de president personen er problemen mee hebben dat Bordo de afgelopen maanden ongezouten kritiek heeft geleverd op de president. Tijdens een meeting waar Brunswijk aanwezig was is aangegeven dat het “genoeg is” en dat Bordo opgepakt moet worden. Brunswijk zegt de president bij diverse gelegenheden te hebben gewaarschuwd dat de justitiële instituten en middelen niet mogen worden ingezet om politieke personen aan te pakken. Hij zou de rapporten die zijn vermoedens ondersteunen als bewijs aan het staatshoofd hebben gegeven. “Ik heb de president zo veel keren gewaarschuwd, maar hij luistert niet naar mij. “Alleen waarschuw ik dat de instrumenten van het land niet gebruikt mogen worden om politieke mensen uit te schakelen. Dat gaat gevaarlijk worden,” aldus de voorzitter van de raad van ministers.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box