VOOR DE DERDE KEER GOLF VAN ARMOEDE DANKZIJ REGERING MET NDP-SIGNATUUR

De VHP-geleide regering zal het niet laten rusten; de samenleving zal er steeds aan herinnerd worden dat de financieel-economische problemen waarin het land momenteel verkeert het werk is van de vorige regering onder leiding van de NDP.

De partij blijft ook steeds herhalen dat het niet de eerste keer is dat een regering met een NDP-signatuur het land berooid en diep in de schulden overdraagt aan andere machtshebbers. Parlementariër Mahinder Jogi (VHP) stelt zelfs dat de NDP zich altijd daaraan heeft bezondigd. Ook president Chan Santokhi legt daarop de nadruk. Het staatshoofd zegt het jammer te vinden dat nu hij degene is die impopulaire en pijnlijke maatregelen aan de samenleving moet voorhouden die noodzakelijk zijn om de ravage te herstellen.

“En het voelt voor velen natuurlijk unfair, dat wij – met zijn allen – nu de prijs betalen voor het opruimen van de chaos, die ons is achtergelaten. Dit is de derde keer dat het Surinaamse volk het gelag moet betalen van financieel mismanagement”, zegt Santokhi.

De samenleving mag zich opmaken voor een zwaar jaar, want 2021 gaat niet de boeken in als één van de rooskleurige momenten.

Wat de totale samenleving onder andere zal treffen is de afbouw van de subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Dit zal gefaseerd gebeuren en op een gegeven moment moet 75% van de SRD 950 miljoen aan subsidie zijn afgebouwd. Het resterend deel van 25% zal gebruikt worden om de meest kwetsbare groepen middels subjectsubsidie tegemoet te komen. “Tevens zijn wij begonnen aan de reorganisatie van EBS, met het oog op operationele efficiency”, zegt het staatshoofd.

Personen die SRD 12.500 per maand verdienen zullen 10% van hun inkomsten moeten inleveren middels de solidariteitsheffing. “Dus niet de lagere inkomens”, benadrukt de president.

De roep vanuit de samenleving is echter dat vooral de politieke ambtsdragers meer zullen moeten inleveren en corruptiegelden teug worden gehaald.

Winkelprijzen zullen sowieso ook gaan stijgen, want de omzetbelasting op importen stijgt van 10% naar 12%.

Voor goudexploitanten in de kleinschalige sector is de tijd van een habbekrats afstaan aan de staat voorbij. De royalty’s stijgen van 2,25% naar 5% en vervolgens naar 7,5%. “Deze sector werkt met de bodemschatten die van het volk zijn. Zij verdienen er goed aan. Het is daarom niet meer dan redelijk dat ons volk daar ook de vruchten van plukt”, vindt de president.

UNITEDNEWS

 

 

Facebook Comments Box