WET UITZONDERINGS TOESTAND NA HEFTIGE DEBATTEN EN MARATHON VERGADERING GOEDGEKEURD IN DNA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het onvermijdelijke en waartegen veel maatschappelijke groepen en politieke partijen zich verzet hadden is vanmorgen toch gebeurd in De Nationale Assemblee.

Met 27 voor en 8 tegen is de Wet Uitzonderingstoestand goedgekeurd. De marathon vergadering die gistermiddag begon kenmerkt zich met heftige debatten tussen de coalitie en de oppositie. Beiden kunnen zich goed vinden in de maatregelen voor het bestrijden van de Covid- crises, maar vindt de oppositie dat de regering misbruikt maakt van deze situatie om andere politieke voordelen voor zich op te eisen. Ook maatschappelijke groepen zoals de Vereniging van Medici in Suriname, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Vereniging van Economisten in Suriname en anderen hebben de regering tot op het laatste moment afgeraden de wet te laten aannemen. Ook zij ware van mening dat er geen enkele reden is voor deze wet die de regering ruime politieke mandaat geeft. Politici en maatschappelijke organisaties vrezen ernstig dat de regering met deze wet in de hand een aantasting zal plegen met belangrijke burgerrechten zoals de vrije meningsuiting.

De wet is in eerste instantie geldig voor drie maanden, met de mogelijkheid voor een verlenging met nog eens drie maanden. Er wordt een fonds opgericht voor het bestrijden van de Covid- crises van SRD 500 miljoen.

Hiervoor is goedgekeurd dat van de bankwet en de wet op de staatsschuld kan worden afgeweken. Daarnaast worden schulden van de regering omgezet in een langlopende lening. Om de SRD 500 miljoen bijeen te krijgen zal de regering leningen doen op de lokale markt.

De president kan met resoluties ook nog aanvullende maatregelen toevoegen bij deze wet. Om de wet uitvoerbaar te maken zal een parlementaire crisescommissie worden ingesteld, dat zal worden geleid door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons

De felheid van de marathon vergadering werd ingeluid met het kritiek dat president Desi Bouterse bij zo een belangrijke wet van zijn regering niet aanwezig was in het parlement. Vice president Aswhin Adhin verdedigde de afwezigheid van het staatshoofd dat die met ‘heel belangrijke zaken’ bezig is. Volgens de oppositie heeft de goedkeuring van de Wet Uitzonderingstoestand veel weg van het afkondigen van de noodtoestand, terwijl daar geen enkele reden voor is. Bij de oppositie bestaat de vrees dat de regering gedurende de periode van de uitzonderingstoestand de noodtoestand zal afkondigen en de verkiezingen van 25 mei zal verschuiven. Dit wordt ontkend door de coalitie.

Simons wijst er op dat de regering het zittingstermijn van het parlement niet kan verlengen. Ook Adhin ontkent dat de verkiezingen verschoven zullen worden. Wij zijn hier om samen de crises te bestrijden. Vice voorzitter van het parlement Melvin Bouva motiveert dat in een crises tijd met daarboven op dat van Corona, de regering alle ruimte moet krijgen om het belang van de samenleving te dienen.

De kritiek en de vrees van de oppositie kreeg meer gestalte nadat minister Gilmore Hoefdraad van Financiën een zorgwekkende situatie schetste van de situatie in het land. Er blijk geen geld te zijn voor het doen van de staatshuishouding omdat inkomsten zijn komen weg te vallen. Er zal gesproken moeten worden met banken en investeerders om de schuldpositie van het land opnieuw te bespreken. De wet werd ondanks de kritieken vanmorgen rond 09.00 uur goedgekeurd.

UNITEDNEWS