WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK DUIDT OP POTENTIELE ECONOMISCHE EN MEDICINALE WAARDE PODOSIRI EN MOKO-MOKO

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Florencia / Columbia – Surinamers hebben deze week tijdens het Internationaal Biodiversiteitscongres in de Zuidelijke staat Florencia in Columbia hun resultaten gepresenteerd over onderzoekingen die zij hebben gedaan. Daar wordt de drie jaarlijkse Internationale Biodiversiteitsconferentie van Landen van de Guiana Shield gehouden.

Het zijn vooral de veelal jonge wetenschappers, uit de Guiana Chield landen, Suriname, Brazilië, Columbia, Venezuela, Guyana en Frans Guyana die met hun onderzoeksresultaten het toekomstig beleid van het voor de landen zo belangrijke amazone gebied, vol unieke bomen en planten met een medicinale waarde en verschillende diersoorten zullen gaan beïnvloeden. Meryll Djotaroeno en Jennifer Pawirodihardjo hebben onder leiding van professor Dennis Mans, op de Medische faculteit onderzoek gedaan en de resultaten gepresenteerd naar de medicinale werking van de in de gemeenschap bekende plant moko-moko en de populaire vrucht podosiri ook wel Acai genoemd. Uit hun onderzoek blijkt dat plant en vrucht zowel economische als medicinale potentie hebben.
Moko-moko

https://image.slidesharecdn.com/awarradamnatuur-110802114516-phpapp01/95/awarradam-natuur-11-728.jpg?cb=1312377094
Het onderzoek over de moko-moko plant die vrijwel in elke natte of waterrijke omgeving weeldig groeit, komt voort uit het gegeven dat met name in Suriname het bekend staat om haar helende werking bij opgelopen wondjes. De wond heelt relatief snel, door gewoon verse Moko-moko-sap in de wond te druppelen. “voor ons is dat de reden om een wetenschappelijk onderzoek te doen naar de wond genezende stimulerende werking van de plant”, zegt Jennifer. Volgens haar moet een medicinale plant aan verschillende eisen voldoen. Twee belangrijke zijn, dat de plant een ontstekende remmende werking heeft en de antioxiderende balans wel aanwezig is, waardoor er geen DNA-schade kan worden aangericht aan het lichaam. Uit het onderzoek blijkt dat de Moko-moko plant aan beiden voldoet. Hiermee komt naast het traditioneel gebruik ook een wetenschappelijke acceptatie van de Moko-moko plant. “Maar we moeten toch wel voorzichtig zijn over het gebruik ervan omdat er nog andere onderzoekingen gedaan moeten worden naar bijvoorbeeld de bacteriële werking. Pas daarna kunnen wij zeggen dat we een op wetenschappelijke gebaseerd medicinaal officieel product kunnen produceren en dat is nog een lang proces”, zegt Jennifer.
Podosiri
Bij de Podosiri vrucht is ook onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van antioxidanten en hun werking. ( antioxidanten zijn stoffen die ziekte kunnen voorkomen, zoals kanker, hart en vaatziektes en ouderdomsverschijnselen). Podosiri staat bekend om deze medicinale werkingen.

Maar het is juist de antioxidanten waarden en werking die volgens Meryll belangrijk is om onderzocht te worden. Maar het bekend zijn met de hoeveelheid aan antioxidanten in de vrucht kan een averechtse ‘hype’ veroorzaken. “De laatste jaren komen we overal meer en meer producten tegen die uit podosiri worden gemaakt. Daar ligt volgens de onderzoeker een groot gevaar in dat op de markt ‘nep’ podosiri producten verschijnen die geen medicinale werking hebben omdat er in het product weinig of helemaal geen antioxidanten voorkomen.

Hoewel de Podosiri zwaar afhankelijk is van haar verwerkingsprocessen om te kunnen voldoen aan een volwaardige activiteit afneemt wil het nog niet zeggen dat het product niet goed is, het kan nog voedingswaarde hebben die goed zijn voor het menselijk lichaam. Wanneer de verwerkingstijd, de hoeveelheid licht en de wijze van hoe het product wordt opgeslagen spelen een belangrijke rol daarbij. “Het kan sneller afbreken dan wanneer het in de freezer wordt bewaard. Je kan dat zien aan de kleur. Verse podosiri is echt paars. Laat je het een paar dagen staan begint het al snel zijn waarde te verliezen en krijgt het een bruine kleur. Maar ook daar ligt een gevaar, omdat producenten verschillende stoffen in een podosiri product zetten om de oorspronkelijke kleur te behouden. Antiocxidanten reageren op en met de zuurstof uit de lucht, waardoor er oxidatie optreedt en juist de belangrijk voedingswaarden niet langer in het product aanwezig zijn ”, legt Meryll uit. Hoe goed en populair Podosiri en haar producten ook zijn, na 24 uur begint de kwaliteit met 20 procent af te nemen terwijl de kleur met meer dan 50 procent verminderd. “Vers fruit, dus ook Podosiri, is nog altijd het best om te consumeren in plaats van producten die aan een proces zijn onderworpen”, zegt Meryll.

UNITEDNEWS