WITTE HUIS | ‘WE HEBBEN GEEN GELD MEER’ OM OEKRAÏNE TE STEUNEN IN DE STRIJD TEGEN RUSLAND

Foto: President Joe Biden van de VS en president Volodymyr Zelensky van Oekraïne.

De regering Biden heeft het Congres maandag een dringende waarschuwing gestuurd over de noodzaak om tientallen miljarden dollars aan militaire en economische hulp aan Oekraïne goed te keuren.

Ze zei dat de oorlogsinspanningen van Kiev om zichzelf te verdedigen tegen de invasie van Rusland wel eens tot stilstand zouden kunnen komen zonder die hulp. In een brief aan de leiders van het Huis en de Senaat, die openbaar werd gemaakt, waarschuwde Shalanda Young, directeur van het Office of Management and Budget, dat de VS aan het eind van het jaar geen geld meer heeft om wapens en hulp naar Oekraïne te sturen.

Ze voegde eraan toe dat het geld dat de VS heeft gebruikt om de Oekraïense economie overeind te houden al op is en “als de Oekraïense economie instort, zullen ze niet in staat zijn om te blijven vechten, punt uit.“We hebben geen geld meer – en bijna geen tijd,” schreef ze.

President Joe Biden heeft een hulppakket van bijna $106 miljard aangevraagd voor Oekraïne, Israël en andere noden, maar het werd moeilijk ontvangen op Capitol Hill, waar er een groeiende scepsis is over de omvang van de hulp voor Oekraïne en waar zelfs Republikeinen die de financiering steunen, aandringen op wijzigingen in het grensbeleid tussen de VS en Mexico om de migrantenstroom te stoppen als voorwaarde voor de hulp.

Ondertussen heeft het door de GOP gecontroleerde Huis een zelfstandig hulppakket goedgekeurd voor Israël, dat in Gaza een oorlog uitvecht met Hamas, terwijl het Witte Huis volhoudt dat aan alle prioriteiten moet worden voldaan. Het Congres heeft al $111 miljard uitgetrokken voor hulp aan Oekraïne, inclusief $67 miljard voor militaire aankopen, $27 miljard voor economische en civiele hulp en $10 miljard voor humanitaire hulp.

Young schreef dat dit alles, met uitzondering van ongeveer 3% van de militaire financiering, half november was opgebruikt. De regering Biden heeft gezegd dat ze het tempo van sommige militaire hulp aan Kiev de afgelopen weken heeft vertraagd om te proberen de leveringen te rekken totdat het Congres meer geld goedkeurt. “We hebben geen geld meer om Oekraïne in deze strijd te steunen,” schreef Young. “Dit is geen probleem voor volgend jaar. Het is nu tijd om een democratisch Oekraïne te helpen in zijn strijd tegen de Russische agressie. Het is tijd voor het Congres om te handelen.”

Huisvoorzitter Mike Johnson herhaalde maandag in een verklaring dat de Republikeinen van het Huis zullen aandringen op veranderingen in het grensbeleid als onderdeel van een wetsvoorstel voor hulp aan Oekraïne, en hij voerde aan dat Biden “niet inhoudelijk is ingegaan op de legitieme zorgen van mijn conferentie over het ontbreken van een duidelijke strategie in Oekraïne, een pad naar een oplossing voor het conflict, of een plan voor het adequaat afleggen van verantwoording voor de hulp die door Amerikaanse belastingbetalers wordt gegeven.”

OEKRAÏNE|UPDATE

 

 

Facebook Comments Box