“12000 SRD PER MAAND NODIG OM BROOD OP TAFEL TE KUNNEN ZETTEN”
Volgens de laatste berekeningen van de Nationale Loonraad is een maandelijks salaris van minimaal 8000 SRD armoedig en verdiend zo’n loontrekker onder de armoedegrens. Een inkomen van 12000 SRD is net boven de armoedegrens, wat momenteel hoog gegrepen is voor de doorsnee loontrekker.
De extra verzwarende maatregelen vanuit regeringswege, om haar inkomsten te verhogen, draagt niet bij aan de beloofde verlichting in 2023.
De prijzen in de winkels vliegen de pan uit met de btw-heffing, maar ook aan de pomp moet er nu meer dan 3 SRD extra neergeteld worden voor een liter brandstof. Daarnaast staat de wisselkoers voor de US-dollar op het hoogste niveau sinds decennia en is een tariefsverhoging op stroom, water en gas in de pijplijn.
De situatie is onhoudbaar, en dat is duidelijk aan de regering kenbaar gemaakt in De Nationale Assemblee (DNA). “Die samenleving gaat door vreselijke tijden heen. Tijdens de vorige regering zeiden we dat die olie die komt misschien gouden olie is. Wat is het nu? Diamant of brons?”, vroeg Patricia Etnel (NPS) in het parlement aan de regering. “Gezinnen komen niet meer uit.
Als je geen 12.000 SRD hebt maandelijks, kun je geen eten op tafel zetten. We zijn niet goed bezig. Dus regering, kom met antwoorden, want de samenleving kan het niet meer aan. Ook al willen wij, we kunnen niet!”, is de boodschap van Etnel.
Ook Ronny Asabina (BEP) is ontstemd over de verhoogde brandstofprijs en andere verzwarende maatregelen.
Er wordt jaarlijks 4 miljard SRD misgelopen op de havens. Daarvan gaat zeker de helft naar de grote goudmaatschappijen. Asabina vraagt de regering om in te zoomen op dit soort bedrijven, in plaats van de samenleving daarvoor laten opdraaien.
“Ik weet niet of u erbij stilstaat, maar in één jaar tijd is de brandstofprijs met meer dan 100% gestegen. Op de haven ontberen we 4 miljard. Meer dan 50% van die 4 miljard gaat naar de zakken van de multinationals IAMGOLD en Newmont. Laten wij die inkomsten daar gaan halen. Het braakliggend terrein is nog steeds groot”, is het concreet voorstel van de BEP-fractieleider.
UNITEDNEWS