3D PRINTING GAAT GOUDEN TOEKOMST TEGEMOET VOLGENS ING
3D printing zal een zeer grote hap uit de wereldhandel nemen, denken economen van ING. In het basisscenario zou bijna een kwart van de handel overbodig worden. In een agressief scenario zal dat nog veel meer zijn, en veel sneller.
Door de ontwikkeling van 3D printing zullen gezinnen en bedrijven zelf heel wat zaken kunnen vervaardigen en niet meer moeten laten transporteren. Volgens ING Think, een denktank van de Nederlandse grootbank ING, zal dit zelfs in die mate zijn dat de wereldhandel tegen 2060 22 procent kleiner is met die nieuwe technologie. Daarbij zou, uitgedrukt in dollar, voor 31 000 miljard minder verhandeld worden. In een agressiever scenario gaan de economen zelfs uit van 40 procent minder handelsstromen tegen 2040.
De investeringen in 3D printingtechnologie verhogen zienderogen. Toch denkt ING dat we nog maar aan het begin zitten van een ‘megatrend’. In het conservatieve scenario zullen de investeringen in eenzelfde tempo als nu verdergezet worden. In het agressievere scenario zullen de investeringen elke vijf jaar verdubbelen.
De maakindustrie zal uiteraard serieus wijzigen. Prognoses van bedrijfsleiders variëren van 5 tot 50 procent wat betreft het toewijzen van productie aan 3D printers.
Ook de medische sector maakt trouwens handig gebruik van de perfect geprinte protheses.
ING denkt verder dat het handelstekort van de Verenigde Staten zal afnemen. Het land importeert enorm veel, vooral vanuit China, Duitsland en Mexico. Met 3D printing zouden ze veel van die productie zelf kunnen overnemen.
Doorvoerlanden, zoals België en Nederland, zullen uiteraard last ondervinden van de verminderde handel.
Materialise
Het Leuvense bedrijf Materialise, genoteerd aan de Nasdaq, is gespecialiseerd in 3D printing, met name de software erachter. Ze werken samen met technologiereuzen als Siemens en HP. Op deze manier is ons land alvast volop betrokken bij de opgang van deze ‘megatrend’.
Bronnen: ING, De Tijd