ABOP EN PL RUILEN KANDIDATEN UIT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De politieke partijen ABOP en PL gaan voor een heel unieke samenwerking om het verbod op pre-electorale blokvorming te omzeilen.

De twee oppositiepartijen wisselen kandidaten uit op de kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee. In districten waar de PL sterk staat, mag ABOP een kandidaat voordragen die kan meeliften met de kracht van de PL. In districten waar ABOP sterk staat, zal de PL een persoon voordragen die binnengehaald kan worden door de ABOP. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Surinaamse politiek dat er een dergelijke constructie wordt toegepast. Het is ook de vraag hoe dit in de praktijk zal moeten werken, aangezien mensen eerst lid van de andere partij moeten worden om op de kandidatenlijst te kunnen worden geplaatst.

Zo complex is het vraagstuk volgen PL-voorzitter Paul Somohardjo weer niet. Er wordt niet gevreesd voor politiek verraad na de stembusuitslag, want alle personen die op de kandidatenlijst van de PL worden geplaatst zijn verplicht een kaalplukcontract te ondertekenen. Dit zal ook gelden voor Stanley Betterson. Zijn naam prijkt op de kandidatenlijst van PL in het district Wanica. Hij was tijdens het eerste kabinet Bouterse minister van Regionale Ontwikkeling namens de ABOP. Nadien fungeerde hij als coördinator van ABOP in Wanica.

De samenwerking geldt niet voor Paramaribo. In de districten Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne zal PL geen kandidaten voordragen voor de Nationale Assemblee (DNA), maar zal via haar achterban wil adviseren om op ABOP te stemmen.

Er zijn geen bezwaren tegen deze ‘rare’ samenwerking geopperd door de partijraad van PL. Partijvoorzitter Somohardjo zegt later ook geen ontevredenheid te verwachten zoals is gebleken bij VHP en de NPS waar toppers uit de partij zijn gestapt omdat zij niet op de kandidatenlijst dan wel op een verkiesbare plek zijn geplaatst. “Wij hebben maanden aan allen de gelegenheid geboden om te solliciteren als aspirant-kandidaten voor RR en DR. Aan allemaal hebben wij de mogelijkheid geboden. Daarna hebben wij een hearing gehouden van de kernen over wat zij vinden van die DNA-kandidaat. Vervolgens is ook de kandidaat zelf gehoord om hun positie te bepalen. En zo zijn we overgegaan tot de samenstelling van de lijst”, aldus Somohardjo.

UNITEDNEWS