SURINAME DOET MEE AAN DE FGC ‘INTERNATIONAL ROBOTICS GAMES DIE 13 WEKEN LANG DUREN.

De games zijn gestart op 1 juli en lopen tot eind September. Stichting Young Help Suriname, die jongeren reeds afgelopen 3.5 jaren klaarstoomt, meldt dat vanwege de Covid-19 pandemie het onzeker was of er dit jaar nog een FGC zou zijn.

Op het moment bevind het team zich in week 10 en staat het op plek 49 met een totaal van 32 punten op de ranking lijst met 174 Teams uit 170+ landen.

‘De kennis en ervaring in huis alsook de bijdrage van het opgebouwde mentorsteam van de afgelopen 3 jaren heeft bijgedragen dat we er toch mee van start konden gaan’, zegt Team Manager Ashna Mahepal. In tegenstelling tot voorgaande jaren reizen de teams niet af. De challenge is ook aangepast en omvat opdrachten die met behulp van digitale technologie afgerond kunnen worden zonder dat de studenten perse fysiek bij elkaar hoeven te komen.

Het thema is ook aangepast en in plaats van een STEM /Robotics oplossing te ontwikkelen voor een gesimuleerde wereld (engineering) probleem (op het vak van water, energie, beveiliging, medicijnen, voedsel, educatie) waarvoor het ontwerpen, bouwen en programmeren van een robot nodig zou zijn en die fysieke sessies zou vereisen, is het accent gelegd op het versterken van de onderlinge alsook de internationale samenwerking binnen de FG community.

Middels Social Media Challenges worden teamwork, communicatie, planning, social skills en het werken met deadlines en digitale tools gestimuleert terwijl in een set van Technical Challenges de STEM aspecten worden geïncorporeerd die voornamelijk design-thinking, creatief- en strategich denken stimuleren. Er zijn ook STEM Talks/Interviews en Technical Training Sessies; allemaal gericht rond het 2020 FGC Thema ‘Connecting Communities.

Stichting Young Help Suriname is de officiële counterpart van FG in Suriname. Dit jaar zijn 9 nieuwe jongeren (6 jongens en 3 meisjes) tussen de 16 en 19 jaar voor de 2020 FG Suriname Robotics Team gescreend en geselecteerd. Het online karakter werkt in het voordeel dat ook studenten uit Nickerie, Wanica en Saramacca kunnen meedoen:

  1. Consuêlla Benschop
  2. Eros Bianchi
  3. Jamil Kromokarijo
  4. Jamir Daiman
  5. Kevin Cai
  6. Shyfka Landveld
  7. Siemran Jankie
  8. Taufiq Shyamnarain
  9. Youri Karijopawiro

Het team wordt gementored door FG-Suriname Alumni, onder de leiding van Lead Mentor Shayant Sital op de plaats van Daniel Lachman, die hen adviserend bijstaat.

Aangezien STEM applicatie niet weg te denken is uit ons leven en onze toekomst die technologie intensiever wordt en die vooral in deze pandemie duidelijk tot uiting komt in bv de toegenomen toepassing van technologie zoals online zoom meetings/Google hang-out, skype, online betalingen en het werken vanuit huis gebruikmakend van ICT tools, vind de stichting dat het tijd is, dat initiatieven vanuit derden die m.n. zich door de jaren heen reeds hebben bewezen de benodigde ‘Skills of the Future’ te kunnen ontwikkelen bij onze Surinaamse jongeren veel meer ondersteuning kunnen genieten. Het gaat immers om het innovatief denkend en skilled personeel voor onze eigen toekomst.

In de afgelopen 3 jaren heeft de Stichting gebruikmakend van TVET methoden middels face-to face sessies circa 410 jongeren op diverse niveaus (WO, MBO, VOJ) kennis laten maken met het belang van STEM educatie en de applicatie daarvan (o.a. middels Robotics) in ons dagelijks leven.

De afgelopen jaren heeft het team ondersteuning gehad van m.n. de IDB en enkele bedrijven w.o. Staatsolie en Baitali Group alsook van enkele individuen en de Amerikaanse Ambassade. De ondersteuning vanuit de overheid is meer geweest op het vlak van benodigde administratieve toestemmingen (inhaal repetities en vrij van school).

De persoonlijke video ‘succes shout-out boodschap van de President van Suriname aan het 2020 Suriname Robotics team en zijn ondersteuning voor STEM Educatie geven ons zeker wat hoop dat onze inzet van de afgelopen jaren de gelegenheid zal krijgen om een nog groter impact te hebben op het vlak van STEM/Robotics Educatie in Suriname.

Onze toekomst zit vol veelbelovende vooruitzichten in de extractieve- en agrarische industrie (om maar twee te noemen) en daarvoor moeten wij een generatie gereedmaken. Alle voorbereidende trainingen en sessies om Suriname’s deelname de afgelopen 3 jaren te bewerkstelligen, alle lessons learned and ervaring hebben wij reeds in huis. Wij staan gereed om onze bijdrage te leveren, samen met de overheid en de private sector onze training aan jongeren overal in Suriname te brengen.

Investeren in STEM en gecontinueerd deelname aan de FGCs is belangrijk als wij een generatie willen hebben die Innovatief kan denken en handelen; die internationale samenwerkingsmogelijkheden kan identificeren en voldoende zelfvertrouwen heeft ontwikkeld om groot te denken, dat ook onze kennis uitgewisseld kan worden om zo ook een bijdrage te leveren aan de gedeelde toekomst met de wereld.

Alhoewel de games een ‘ranking list’ produceren wordt er voorkeur gegeven aan coopetitie (cooperatieve competition) ipv gewoon competitie. Ook wordt voorkeur gegeven aan het jaarlijks selecteren van nieuwe studenten, zodat meer jongeren de gelegenheid krijgen om geïnspireerd te geraken door STEM en deel uit te maken van het groot netwerk van STEM-minded FG peers.

Zowel FIRST die staat voor ‘For Inspiration and Recognition of Science and Technology als Stichting YHS met als motto ‘Empower, Inspire, Impact & Change’ hechten veel waarde aan het aanwakkeren van Inspiratie als drijfveer voor doorzetting. Inspiratie triggert Innovatie ! Deelname op het FG platform met 170+ landen wakkert die inspiratie zeker aan. Terwijl er teams arriveerden op de FGC met robots die deels of gedeeltelijk niet functioneerden heeft Suriname elk jaar voet aan land kunnen zetten met een Robot en een team die ready waren voor de Challenge. In 2017 is Team Suriname in de top 50 (Rank 49) belandt, in 2018 op plek 103 (en ook behorende tot 1 van de 53 landen met de hoogste aantallen geaccumuleerde punten in alliantie verband) met in totaal 161 teams en afgelopen jaar, 2019, op plek 148 op de lijst van 189 teams.

Onze Surinaamse jongeren staan op het FG platform met jongeren uit haast alle landen van de wereld voor deelname aan een Olympic Style Internationaal Robotics Event. Dit inspireert inzet in STEM educatie in al de landen en wakkert jong Science & Technology Leiderschap aan. Stem voor STEM !

Links naar meer informatie:

Persbericht| Robotics Team

Facebook Comments Box