BOLSONARO: WHO IS ONGELOOFWAARDIG

President Bolsonaro gaf gisterenavond tijdens zijn wekelijkse live uitzending via de sociale media, kritiek op een wetsvoorstel dat momenteel in de Kamer besproken wordt, en tot 1 jaar gevangenisstraf voorziet voor wie weigert om gevolg te geven aan preventieve maatregelen tegen de pandemie van het coronavirus, zoals het behoud van de sociale afstand en het dragen van een mondmasker op publieke plaatsen.

“Er loopt een project in de Kamer van volksvertegenwoordigers dat de verplichting oplegt om zich te laten vaccineren, en met een gevangenisstraf dreigt voor wie geen mondkapje gebruikt. Dat is absurd, iemand achter de tralies zetten omdat hij geen masker opzet. In mei heb ik mijn veto gesteld tegen het opleggen van een boete voor wie geen mondmasker gebruikt, en kreeg toen veel kritiek. Als je iemand vermoordt, dan word je niet aangehouden (zie o.m. de zaak Flordelis); de politie mag momenteel geen woongemeenschappen (voornamelijk sloppenwijken, een beslissing van het STF in het kader van de pandemie) betreden, maar wie geen masker draagt, loopt het risico om te worden opgepakt. Dat is toch ongelooflijk!” , en hij ging verder: “Kijk maar op welk punt we nu beland zijn, en hoe gemakkelijk het is om een dictatuur op te leggen in Brazilië”.

Het wetsvoorstel 3982/2020, van de hand van volksvertegenwoordiger Wolney Queiroz (PDT – Pernambuco), voorziet een maximum termijn van 15 dagen voor het ministerie van Gezondheid om de vaccinatie beschikbaar te stellen, na de goedkeuring van het WHO, en om regels op te stellen voor de toepassing. Het is echter nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor wie weigert om zich te laten inenten. Tijdens de live uitzending, aan de zijde van Justitie minister André Mendonça, beloofde Bolsonaro om zijn veto te stellen tegen het project, in het geval dat de tekst door Kamer en Senaat goedgekeurd wordt.

Beademingsapparaten

Bolsonaro gaf ook opnieuw kritiek op ex-zorgminister Luiz Henrique Mandetta, verweet hem een “reclamejongen van O Globo” te zijn en stelde hem verantwoordelijk voor een over-facturatie bij de aankoop van beademingstoestellen: “Herinneren jullie een van onze ex-ministers die een reclamejongen werd van O Globo? Een zekere Mandetta? Wat zei hij? Thuis blijven, en als je ademhalingsmoeilijkheden krijgt, ga dan naar een hospitaal. Waarom zei hij dat? Omdat je dan kunstmatig beademd wordt, en daarvoor heb je een beademingstoestel nodig. Als zo een apparaat R$ 30.000 kostte, dan betaalde hij er R$ 200.000 voor”, aldus de president.

In het begin van de pandemie, tijdens het beheer van Mandetta, bestond de aanbeveling van het ministerie van Gezondheid erin om enkel een arts op te zoeken bij ademhalingsmoeilijkheden. Toen luidde het dat op deze manier een overbelasting van de gezondheidszorg kon vermeden worden, en een verhoging van het gevaar op besmetting in hospitalen.

Eerder op de dag gaf de president een toespraak in het stadshuis van Eldorado (SP), de stad waar Bolsonaro zijn jeugd doorbracht. Zijn moeder Olinda woont er nog steeds. Hij deed er een oproep tot de gouverneurs en burgemeesters van het land om een definitieve heropening van de handel toe te laten: “We doen een oproep, ook omdat ik hier zelf niet mag over beslissen – het hooggerechtshof STF ontnam mij deze mogelijkheid – aan de gouverneurs en burgemeesters, elk met hun eigen bevoegdheden, om de handel definitief te heropenen. Ik vraag dit omdat zelfs het WHO – die voor mij geen enkele geloofwaardigheid heeft – nu zegt dat het leven onlosmakelijk verbonden is met de economie. De ganse wereld wordt geconfronteerd met de pandemie en vanaf het begin heb ik een ander standpunt ingenomen, niet alleen hier in Brazilië, maar ook in vergelijk met andere wereldleiders. Ik zag geen enkele leider beslissingen nemen zoals de mijne”.

De president, zelf hersteld na een besmetting met het virus, veroorzaakte opnieuw samenscholingen en had weer lijfelijke contacten met de bevolking.

REGIO

Facebook Comments Box