AANDACHT VOOR TOTALE WAARDEKETEN BIJ ONTWIKKELING VAN PRODUCTEN

Het in kaart brengen en sterk maken van de waardeketen is het meest belangrijke bij het ontwikkelen van een product.

Dit besef is nog niet goed ingeburgerd bij veel producenten in Suriname. “Suriname snapt het nog steeds niet”, zegt Tania Lieuw A Soe, voorzitter van de Agro-coöperatie Wi! Uma Fu Sranan. Haars inziens is dit niet alleen een tekortkoming bij laag ontwikkelde producenten, maar ook bij de bovenlaag. Er zal meer aandacht besteedt moeten worden aan de waardeketen bij Surinaamse producten.

Indien één van de schakels in deze keten komt weg te vallen, zoals de primaire productie, afzet van het product of distributie, zal er sprake zijn van achteruitgang.

Het niet hebben van een duidelijk uitgewerkt plan, maar alleen zoeken naar geld voor projecten is dit een ‘no-go’ volgens Lieuw A Soe. De resultaten in Suriname spreken voor zich. Er is heel veel geld, ook vanuit de Europese Unie (EU), beschikbaar gesteld en vaak genoeg blijft het resultaat uit. “Geld verdwenen en het resultaat is 0,0. Ik geloof daar niet in. Als ik mijn schaarse tijd ergens in stop, wil ik wel tastbare resultaten”, aldus Lieuw A Soe.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box