“FINANCIEEL-ECONOMISCHE PROBLEMEN SURINAME HEBBEN EEN BRONOORZAAK”
Parlementsvoorzitter Marinus Bee
De diverse crisis op verschillende gebieden eisen hun tol in de samenleving. De kosten voor levensonderhoud vliegen de pan uit en er wordt gevreesd voor het saneringsplan dat samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal worden uitgevoerd.
De bezorgdheid is in de petitie vervat die demonstranten de afgelopen week hebben aangeboden aan parlementsvoorzitter Marinus Bee. Die stelt dat de zorgpunten hem en De Nationale Assemblee (DNA) reeds bekend zijn. Er wordt gewerkt aan het oplossen van de problemen. Bee zegt dat er ook aandacht besteedt moet worden aan de bron van alle problemen. Er wordt geprotesteerd tegen de situatie in het land, met als ondertoon als zou de huidige regering daarvan de oorzaak zijn. Volgens Bee zal ook de vraag gesteld moeten worden waarom er bij de laatstgehouden verkiezingen er gekozen is voor een nieuw politiek bewind in het land.
“Omdat het volk niet tevreden was met het beleid dat er was. Er zijn natuurlijk een aantal zaken beloofd aan het volk”, zegt Bee. Het uitblijven van de gedane beloften komt doordat de aangetroffen financiële ravage vele malen groter is dan aanvankelijk werd gedacht. De intentie om de noden op te lossen zijn echter nog steeds aanwezig. “Maar je hebt oorzaak en gevolg. Je moet naar de wortel van het probleem gaan.
Als 5 mannen bereid zijn hard te werken kunnen ze dit gebouw binnen een week afbreken. Maar met 20 mannen kunnen we dit gebouw niet in een week weer herbouwen”, illustreert de DNA-voorzitter. “De intentie is er nog steeds om verandering te brengen. Een verandering naar een beter Suriname.”
De samenleving mag volgens Bee van het huidig parlement een kritische opstelling verwachten naar de regering. Ook wanneer het IMF-programma ter beoordeling zal worden doorgestuurd. “Dit parlement is geen verlengstuk van de regering.”
UNITEDNEWS