PETROCARIBE DEAL MOET ONDER EEN VERGROOTGLAS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto compilatie: Links Soeresh Algoe, ex-minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), en diens opvolger Rabin Parmessar

De regering van Suriname zal de Petro Caribe-overeenkomst tussen Suriname en Venezuela grondig moeten bestuderen. Er zouden handelingen gepleegd zijn die het daglicht schuwen vindt grootondernemer Imro Manglie. De rijstmagnaat praat zelfs over corruptiepraktijken waarin gewezen bewindslieden een dikke vinger in de pap hadden.

Volgens Manglie zouden Soeresh Algoe, ex-minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), en diens opvolger Rabin Parmessar deals hebben gesloten waarbij de staat enorm benadeeld is geworden. Ook zouden de rijstexporten naar Venezuela en de import van mest voor de rijstboeren door Algoe zijn toegewezen aan de rijstverwerker en -exporteur, Bhagwatpersad Ramadhin.

“Ze hebben hoge prijzen gekregen. Die winsten die gemaakt werden zouden in een pot komen, die pomp van MCP zou gemaakt worden, van Wageningen zou ook gemaakt worden, wegen zouden gemaakt worden, Adron zou gemaakt worden, de boeren zouden geholpen worden en de verwerkers zouden machines krijgen. Dat was de bedoeling van de Petro Caribe-deal”, zegt Manglie. Hij is naast directeur van Manglie’s Rijstbedrijf ook voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE).

De exporten van rijst naar Venezuela en importeren van goedkope olie vanuit Venezuela voor de rijstboeren was ook een onderdeel van deze Petro Caribe-overeenkomst. Dit project zou zorg moeten dragen voor de verdere ontwikkeling van de rijstsector. Die ontwikkeling is helaas uitgebleven. Manglie kijkt uit naar een grondige evaluatie van de Petro Caribe-deal. De misstanden zullen volgens hem dan gauw boven water komen. 

UNITEDNEWS