“AANPASSING WISSELKOERS MOET VERTEERBAAR ZIJN VOOR CONSUMENT”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Fiscalist en oppositieparlementariër Ronnie Asabina (BEP) heeft in De Nationale Assemblee (DNA) vragen gesteld over het betaalbaar houden van de winkelprijzen. De antwoorden zijn volgens hem niet naar tevredenheid beantwoord. Hij merkt op dat de reeds getroffen maatregelen nu al een extra druk leggen op de koopkracht van de samenleving. Asabina maakt zich zorgen om wat de regering van plan is te doen met de douanekoers van SRD 7,52. Verhoging hiervan zal voor de verdubbeling van winkelprijzen kunnen zorgen.

Asabina zegt alle begrip te hebben voor de noodzaak vanuit de regering om maatregelen te treffen ten einde de economie in rustig vaarwater te brengen, maar die zouden ook verteerbaar moeten zijn voor de samenleving. “Er zijn hele grote uitdagingen. De regering komt er niet onderuit om impopulaire maatregelen te treffen, in onder andere de fiscale sfeer”, geeft de BEP-parlementariër toe.

President Chandrikapersad Santokhi zal op 18 september nog meer maatregelen voorhouden aan De Nationale Assemblee (DNA). De BEP-fractie kijkt uit naar wat er gepresenteerd zal worden. Indien zij zich niet daarin kan terugvinden, zal dat ook kenbaar gemaakt worden. Asabina stelt dat als de douanekoers wordt opgetrokken van SRD 7,52 naar SRD 14, er vanuit de overheid ook verzachtende maatregelen getroffen zouden moeten worden om de doorwerking naar de winkelprijzen te voorkomen. “De vraag is of het de overheid is die dat gat middels subsidie zal dichten. Want je krijgt een situatie van meerdere keuzen: officieel een koers van SRD 14 en een douanekoers van SRD 7,52. Dus daarin moet er wel zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Als de douanekoers ook aangepast wordt van SRD 7,52 naar SRD 14, betekent dit dat die ondernemer veel meer aan douanerechten moet betalen, 100% meer. Dit zal hij afwentelen op de consument en de afnemer. Dat gaan we terugvinden in de winkelprijzen”

UNITEDNEWS