IMAGO POLITIE KRIJGT WEDEROM ZWARE DEUK

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het imago van de politie is behoorlijk aangetast na een reeks incidenten die zich de afgelopen dagen hebben afgespeeld.

Eerst dook er een video op waarin te zien is dat een autobestuurder, die de lockdown van de afgelopen week had overtreden en weigerde te stoppen op bevelen van de politie, hardhandig wordt aangepakt. Wat de burgerij vooral stoorde is dat de mishandeling doorging, ook nadat de man zich reeds had overgegeven aan de politie en geen gevaar meer vormde. Hij moest daarbij trappen en klappen in het gezicht incasseren. Burgers die de mishandeling op de gevoelige plaat vastlegden werden ook nog gecommandeerd om het incident niet te filmen.

Enkele dagen nadien duikt er wederom een video op waarin drie jongemannen zich als gangsters voordoen. Omhangen met opvallend veel gouden sieraden, het tonen van stapels Amerikaanse dollars alsook nog een zwaar machinegeweer rijdend en opscheppen over ‘hun’ rijkdom en weelde op de tonen van rapmuziek. Het blijkt achteraf om politieagenten van een gespecialiseerde eenheid te zijn. De korpsleiding vond het nodig om maatregelen te treffen tegen het drietal, omdat zij een verkeerd beeld van de politie aan het promoten waren.

Dit allemaal kwam niet lang nadat VHP-parlementariër Dew Sharman zijn bezorgdheid uitsprak over de infiltratie van ongure individuen binnen het politieapparaat. De ondervoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) praat van personen met een crimineel verleden die niet volgens de normale weg in aanmerking kwamen om de politieopleiding te mogen volgen. Vandaar dat er vanuit de top besloten is de wervingsprocedure tijdelijk op te schorten en aan een grondige evaluatie te onderwerpen. “Toen groep A klaar was voor de opleiding is er vanuit de top van het politieapparaat nog een groep B toegevoegd van: kijk, deze mensen moeten ook meegaan”, legt Sharman uit. “Die mensen zijn niet eens geselecteerd. Die mensen voldoen niet aan de criteria. Dat mag niet. Dit is een gewapend korps. Dit is een organisatie waar je dit soort grapjes niet moet uithalen. Nergens moet je deze grapjes uithalen, maar zeker niet in gewapende groepen moet je met dit soort boro pasi’s ervoor zorgen dat mensen worden binnengeloodst, terwijl ze een slechte achtergrond hebben, dat ze criminelen zijn”, aldus Sharman.

UNITEDNEWS