ABOP WACHT OP SEIN PARTNERS OM TE MOBILISEREN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Oppositiepartijen, bijgestaan door vakbeweging en andere actiegroepen treffen voorbereidingen om hun protest tegen de Wet op de Staatschuld wederom op te pakken.

Indien het besluit is gevallen om weer de straat op te gaan, zal de mobilisatie van een mensenmassa groter aangepakt worden dan tijdens de petitie-indiening eind vorige maand. De politieke partij ABOP van Ronnie Brunswijk ondersteunt de acties, maar heeft geen zin in het afwerken van een stappenplan. Indien het aankomt op mobilisatie, dan zal het eenmalig en doeltreffend moeten zijn.

“Wanneer ik mobiliseer, wil ik niet mobiliseren om te stoppen. Dan kom ik één dag of twee dagen op straat en is het afgelopen”, zegt Brunswijk. Hij zal zijn achterban echter niet optrommelen voor harde ‘acties’ als de rest van de oppositie daarvoor nog niet gereed is.

In een opgezet samenwerkingsplatform is een traject uitgezet, en de modus operandi waarvan ABOP voorstander is komt pas in de laatste fase aan de orde. “Als iedereen akkoord gaat dat wij op straat komen, dan gaan we mobiliseren ja, maar de meningen zijn nog verdeeld.”

De wijziging van de Wet op de Staatsschuld is volgens Brunswijk wel een verregaande maatregel waarover zijn partij zich enorm zorgen maakt. In De Nationale Assemblee (DNA) is ruimte voor de regering gecreëerd om tot 95% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) te mogen lenen.

In de wetswijziging is wel opgenomen dat er toestemming van het parlement nodig is voor alle leningen die de staat wil aangaan nadat het schuldenplafond van 60 % is bereikt. “Dit is een heel vergaande”, zegt Brunswijk. “Als het volk bereid is om op straat te komen, dan moeten ze dat signaal geven. Dan hebben we onze strategieën.”

UNITEDNEWS