UNIVERSITEIT VAN SURINAME  HEEFT MEER GELD NODIG!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Eric Jagdew

Surinames enige universiteit blijft hunkeren naar meer middelen om op het hoogste niveau te blijven functioneren. Het is passen en meten om de bedrijfsoperaties draaiende te houden, en als er niet gauw een veranderde inzicht komt bij beleidsmakers, zal de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEKUS) in geldproblemen geraken.

De universiteit dient jaarlijks haar subsidiebegroting in bij het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MINOWC), maar krijgt nimmer het volledig bedrag. Er wordt voor miljoenen gesneden in de ingediende begroting.

Zo werd er in 2016 een subsidiebegroting ingediend van SRD 151 miljoen waarvan slechts SRD 62 miljoen is goedgekeurd. Uiteindelijk werd SRD 68,7 miljoen uitgekeerd. In 2017 had de universiteit behoefte aan SRD 142,9 miljoen. Daarvan werd slechts SRD 85 miljoen goedgekeurd en uiteindelijk maar SRD 66, 4 miljoen uitgekeerd. In 2018 diende de universiteit een subsidiebegroting van SRD 120,7 miljoen in. Goedgekeurd werd slechts SRD 103,1 miljoen dat volledig werd uitgekeerd. In 2019 werd de subsidie begroot voor SRD 157 miljoen. Het volledig bedrag is met nog een maand te gaan is er SRD 117, 5 miljoen uitgekeerd.

Het huidig Bestuur van de Universiteit is sedert 2016 onder leiding van de wetenschapper, Eric Jagdew, als voorzitter. “Helaas krijgen we nooit 100 % van dat bedrag, en krijgen we problemen met de bedrijfsvoering”, zegt hij.

Op het gebied van Finance and Control zijn er drastische maatregelen getroffen, zoals invulling van een nieuwe financiële, analyse van de financiële situatie en een directe sanering van de vele bankrekeningen en afbetalen van de kortlopende schulden. “U moet begrijpen dat ik, toen als waarnemend directeur, geconfronteerd werd met een situatie waarbij diverse rekeningen vanaf het jaar 2016 en 2018 nog niet waren betaald”, zegt Jagdew. Ook is onlangs de afbetaling van de totale bouwschulden van het vorig bestuur in orde gemaakt.

UNITEDNEWS