ACTIVIST KRIJGT PROTESTVERGUNNING ONAFHANKELIJKHEIDSPLEIN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De autoriteiten geven toestemming dat op 17 februari een protestdemonstratie tegen het beleid van de regering wordt gehouden op het Onafhankelijkheidsplein.

In een brief van afgelopen dinsdag informeerde kabinetsdirecteur Eugène van der San aanvrager Stephano ‘Pakitow’ Biervliet, dat de regering geen bezwaar heeft dat op voornoemde datum de protestmanifestatie wordt gehouden op het plein. Wel zijn er enkele voorwaarden gekoppeld aan de toestemming. Zo dient een vergunning te worden aangevraagd bij de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost. Daarnaast zal het vuil binnen enkele uren na de manifestatie in eigen beheer moeten zijn opgeruimd en afgevoerd.

Activist Biervliet besloot vorige week burgers op te roepen om te protesteren vanwege het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname. De bank heeft de afgelopen periode 100 miljoen Amerikaanse dollar van de vreemde valutakasreserve van de handelsbanken die bij haar was ondergebracht onrechtmatig aangewend voor zaken waar het niet voor bestemd was. Dat heeft tot grote verontwaardiging geleid bij de banken en grote delen van de bevolking en maatschappelijke groeperingen.

Volgens de activist is de sociaal-economische sitiatie in het land de afgelopen periode ernstig verslechterd. Burgers kunnen met hetgeen ze verdienen nauwelijks het hoofd boven water houden en vooral jongeren en studenten hebben het zwaar, meent hij.

Woensdag meldde Biervliet op zijn Facebook-pagina dat hij toestemming heeft gekregen voor het organiseren van de demonstratie. De bedoeling is dat de manifestatie om 9.00 ‘s morgens begint. Vorige week vrijdag reageerde president Desi Bouterse tijdens een persconferentie sceptisch op Biervliets voornemen om een protestactie te organiseren. Hij merkte op totaal geen bezwaar te hebben dat de activist toestemming krijgt om het Onafhankelijkheidsplein te gebruiken. Bouterse vroeg zich evenwel af of de activist wel veel mensen op de been zal brengen. De president beloofde op 24 februari, wanneer hij ter herdenking van de staatsgreep van 25 februari 1980 een bijeenkomst houdt bij het Monument van de Revolutie, een veel grotere massa op de been te zullen brengen.

UNITEDNEWS