IN EEN KEER 10 NOTARISSEN ERBIJ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTOBRON

Met de beëdiging van 10 professionals is het tekort aan notarissen deze week behoorlijk ingelopen.

Het gaat om Akash Punwasi, Cher Marchand, Nandini Lalaram, Marion Cadogan-Boetius, Gerlynn Oord, Maureen Pinas, Anneke Chin-A-Lin, Lynden Ferdinand, Shirley Sewradj en Shavita Mahadewsing die maandag door het Hof van Justitie (HvJ) zijn benoemd tot notarissen voor geheel Suriname.

Tijdens de beëdigingsceremonie is door zowel Hofpresident Iwan Rasoelbaks als procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday stilgestaan bij de integriteit van de notaris. De afgelopen maanden is dit beroep erg onder druk komen te staan, en zijn er verschillende klachten gemeld bij het tuchtcollege. Zelfs de voorzitter van de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen (VNKN) werd op de vingers getikt, en kwam er gelukkig van af met slechts een waarschuwing. “De notaris als openbaar ambtenaar vervult een voorname maatschappelijke rol wiens taakuitoefening in menige gevallen gevaarlijk kan zijn voor de ontwikkeling van het individu en daardoor van de maatschappij”, zegt de pg. Dit werkt door naar de economische ontwikkeling van personen en de gemeenschap, en daarvan zal de notaris volgens Baidjnath Panday zich bewust moeten zijn. “Hiervoor zet de notaris zijn kennis en kunde in.”

Hofpresident Rasoelbaks wijst de kersverse notarissen erop dat hun verantwoordelijkheden niet stoppen met het opmaken van een akte. Elk document dat door de notaris wordt geaccordeerd kan altijd tegen hem/haar gebruikt worden indien er ongeregeldheden zijn geconstateerd. “De zorgplicht bij het verleiden van akten, bij het houden van veilingen, bij het verslaan daarvan en de beslissing terzake de inschrijving van het proces-verbaal van toewijzing zal u blijven achtervolgen.

Die zorgplicht die daar aan de dag gelegd moet worden zal u telkens in elke case van veiling u blijven achtervolgen. Weest u daarop bedacht.

Ook bij het opmaken van het proces-verbaal van warigheden zal dat vaak terugkomen, want dat zijn de momenten waarbij er geschillen ontstaan”, benadrukt de Hofpresident.

UNITEDNEWS