AGROFEST 2024: SPRINGPLANK VOOR SURINAAMSE EXPORT NAAR BARBADOS

Fotocompilatie: De Surinaamse agrarische ondernemers op de Agrofest 2024 in Barbados

Suriname, Cuba, Guyana en Brazilië nemen deel aan de Agrofest 2024, die op vrijdag 23 februari van start ging in Queens Park op Barbados.

De Barbadiaanse minister van Landbouw, Indar Weir, verrichtte de opening. Minister Weir benadrukte de groei van de Barbadiaanse agrosector met 24% na de Covid-pandemie in 2019.

Hij sprak over de maatregelen die de regering heeft genomen om de boeren te ondersteunen, zoals aangepaste tarieven voor water en versoepelde leningen. Weir benadrukte de openheid voor samenwerking met de regio, wat blijkt uit de grote deelname van de landen in de regio.

Landbouwdirecteur Jitendra Kalloe van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ziet unieke kansen voor Surinaamse agro-ondernemers door deze samenwerking. Hij noemt de mogelijkheden voor export, uitwisseling van ideeën en de import van Black Belly schapen.

Kalloe benadrukt het belang van voedselzekerheid. Hij stelt dat Suriname, ondanks de uitdagingen van klimaatverandering, in een betere positie is om groenten en fruit van hoge kwaliteit te produceren voor de export. De gratis beschikbaarheid van irrigatiewater in Suriname is een belangrijk voordeel. Kalloe is tevreden over de ontvangst van de 25 Surinaamse agro-ondernemers op de beurs.

FAO/SAMAP ondersteunt de Surinaamse deelname. De Surinaamse stand is kleurrijk ingericht in de kleuren groen, rood, geel en wit. De ingang is opgebouwd met een perola van Taco Oso en banners met een welkomstgroet voor de bezoekers.

Jonge agro-ondernemer Varesh Maikoe is voor het eerst deelnemer. Hij is verrast over de grote belangstelling voor Surinaams fruit, met name de dragon fruit en mangistan. Ook papaja en komkommer trekken veel aandacht. Bezoekers zijn nieuwsgierig naar de variëteiten en de smaak van het Surinaamse fruit.

Op dag 1 van de Agrofest werden er in de ochtend excursies georganiseerd voor scholieren. Suriname is geen onbekende voor de bezoekers van de beurs. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) besloot om dit jaar voor het eerst deel te nemen aan de exhibitie.

President-commissaris Ganesh Laigsingh van de SLM legt uit dat er sinds december 2023 vluchten worden uitgevoerd vanuit Suriname naar Barbados via Georgetown. Luchttransport van groenten en fruit is een van de diensten die de SLM aanbiedt aan de boeren. Deelname aan de Agrofest 2024, samen met LVV, is een mooie gelegenheid om de toerismesector te promoten. De beurs duurt tot en met zondag.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box