“ALCOA/SURALCO ZAL VOOR ALLE SCHADE MOETEN OPDRAAIEN”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Hoewel de Brokopondo Overeenkomst van 1958 geen milieuparagraaf heeft waarin Alcoa/Suralco verantwoordelijk wordt gehouden voor milieuschade als gevolg van bauxietverwerking, zal zij toch daarvoor moeten opdraaien.

Deze garantie geeft de presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa. Voor nu gaat de commissie uit van USD 300 miljoen, maar indien blijkt dat de schade hoger ligt, zal de multinational ook daarvoor moeten inkomen. “Het kan naar 500 miljoen gaan, het kan naar een miljard gaan. Het maakt niet uit. Men gaat betalen”, zegt commissievoorzitter Dilip Sardjoe.

Hij ging dinsdag in op vragen tijdens de discussieavond van de Kenniskring. Er is flink uitgehaald naar de commissie die ontzettend veel moeite had om van zich af te bijten. De schade aan het milieu vanwege vrijgekomen giftige stoffen was één van de onderwerpen die aan de orde kwam.

Volgens Irene Tholen, milieudeskundige verbonden aan de commissie, is er baanbrekend werk verricht om Alcoa/Suralco zover te krijgen om de milieuschade te herstellen, omdat zij contractueel daaraan niet gebonden is. Zij omschrijft dit als een succes van de onderhandelingscommissie. “In de Brokopondo overeenkomst staat er absoluut niets over het milieu, maar wij hebben ons sterk gemaakt om een aantal zaken, die noodzakelijk zijn, wel op te nemen.

Er is een raamwerk vastgesteld waarbij Suralco plannen maakt. De plannen komen naar de overheid en de overheid evalueert en toetst ze. Wanneer ze klaar zijn met de bodemsanering, heeft de overheid ook nog weer de gelegenheid om na te gaan als er gedaan is wat afgesproken werd ”, zegt Tholen.

“De meeste concessies waar schade is en waar er gerehabiliteerd moet worden vallen onder de Brokopondo overeenkomst. Alleen voor de concessies die in 1986 zijn verstrekt is er wat geregeld over milieuschade. Dankzij de commissie is dat allemaal goed in kaart gebracht”, aldus Tholen dinsdagavond in De Kenniskring.

UNITEDNEWS