AMBASSADEUR JAMAICA PLEIT VOOR WATERWEGEN ALS REGIOTRANSPORT

Foto: Natalie Campbell Rodriques, ambassadeur van Jamaica voor Suriname.

Volgens Natalie Campbell Rodriques, ambassadeur van Jamaica voor Suriname en permanente vertegenwoordiger van Jamaica bij de Associatie van Caribische Staten (ACS), kan het gebruik van waterwegen de beste manier zijn om goederen binnen de regio te verplaatsen.

Campbell Rodriques benadrukte dat het verbeteren van connectiviteit vereist dat alle landen in de regio hiertoe bereid zijn. “Onze huidige connectiviteitscijfers zijn niet bevredigend,” aldus de ambassadeur. “Dit belemmert onze ambities om een efficiënt regionaal transportnetwerk op te zetten. We denken vaak aan vliegen als het gaat om connectiviteit, maar hebben we binnen de regio wel de aantallen passagiers om een financieel duurzame luchtvaartmaatschappij te exploiteren?”

Campbell Rodriques erkende dat er diverse luchtvaartmaatschappijen zoals Caribbean Airlines, AirJets en InterCaribbean verschillende routes bedienen. Echter, volgens haar hebben landen in de regio het potentieel van waterwegen nog onvoldoende benut.

“Het gebruik van waterwegen kan wellicht langer duren, maar het kan de meest efficiënte manier zijn om producten binnen de regio te verplaatsen,” stelde ze.

“De vraag is echter of landen bereid zijn om hun havens te vullen met retourladingen,” voegde ze toe. “Als een container van Jamaica naar Suriname wordt verscheept met goederen, zal Suriname die container dan vullen met exportgoederen voor de terugreis? Dit is waar het kostenplaatje complexer wordt.”

Volgens Campbell Rodriques is het van essentieel belang dat de handel binnen de regio toeneemt om interconnectiviteit op een realistische manier te kunnen realiseren.

Digitalisering: de sleutel tot een verbonden regio

Over de mogelijkheid om connectiviteit te verbeteren door middel van digitalisering, benadrukte de ambassadeur dat dit begint met onderwijs. Ze gaf een voorbeeld van Jamaica, waar men momenteel Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM)-instituten aan het bouwen is. “Het doel is dat in de nabije toekomst elke Jamaicaan in enige mate digitaal geletterd is. Ouderen zullen niet langer bang zijn voor mobiele telefoons, kunstmatige intelligentie of blockchain technologie.”

Campbell Rodriques legde uit dat door jongeren via STEM-instituten al op jonge leeftijd kennis te laten maken met digitalisering, er binnenkort een hele generatie zal zijn die hier comfortabel mee omgaat. “We hebben geen keus,” benadrukte ze. “Of we omarmen digitalisering, of we worden achtergelaten.”

ACS-conferentie: een platform voor samenwerking

Campbell Rodriques toonde zich zeer tevreden over de organisatie van de ACS-conferentie. Ze merkte op dat de sessies relevant en waardevol waren voor het werk dat Jamaica binnen de regio probeert te doen. “Of het nu gaat om digitalisering, de positie van Micro, Small & Medium Enterprises (MSME’s) en hun participatie, toerisme, de problematiek van sargassum op onze stranden, of het herstel van onze mangroven – alle besproken thema’s zijn van belang voor Jamaica,” aldus de ambassadeur. “We waarderen de mogelijkheid om deze discussies te voeren met onze buren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.”

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: ACS-LANDEN ONDERBENUTTE MARKT VOOR SURINAAMSE PRODUCENTEN

Facebook Comments Box