VENEZUELA HEKELT OVERVLUCHT AMERIKAANSE GEVECHTSVLIEGTUIGEN BOVEN GUYANA

 

Twee F/A-18F Super Hornet gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse marine. | Bron: Loopnews | Foto bron: Meta Defense.

Venezuela heeft fel gereageerd op de toestemming van de Guyanese regering aan twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen om over Georgetown en omgeving te vliegen.

Volgens Guyana is de overvlucht onderdeel van een defensieovereenkomst met de Verenigde Staten. Op donderdag jl. liet de Guyanese regering weten akkoord te zijn gegaan met de overvlucht van twee F/A-18F Super Hornet gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse marine.

De oefening, zo meldde men, wordt gecoördineerd door de Guyanese defensiemacht (Guyana Defence Force, GDF) in samenwerking met het Amerikaanse Southern Command. Guyana stelt dat de overvlucht dient ter verdieping van het lopende veiligheidssamenwerkingsprogramma tussen de twee landen.

Venezuela beschuldigt beide landen echter van samenzwering om de regionale vrede te ondermijnen.

De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino, veroordeelde de oefening via sociale media en noemde het een “herhaalde provocatie” van het Southern Command, gefaciliteerd door de Guyanese regering.

Ook de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yvan Gil, hekelde de oefening en zag hierin een “nadere bevestiging van de provocaties jegens Venezuela door het Amerikaanse Southern Command.”

Guyana en Venezuela hebben een grensgeschil lopende bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Venezuela claimt eigendom over de Essequibo-regio, die zo’n twee derde van Guyana beslaat en waar 125.000 van de 800.000 inwoners wonen.

Volgens Venezuela schendt Guyana de in december 2023 ondertekende Argyle-verklaring. In deze verklaring, opgesteld tijdens gesprekken in Saint Vincent en de Grenadines, kwamen de presidenten van beide landen overeen elkaar “direct noch indirect” te bedreigen of geweld te gebruiken. Tevens werd afgesproken dat beide landen zich zouden onthouden van escalerende acties in het grensgeschil.

Venezuela beschuldigt de Verenigde Staten ervan de regio te willen destabiliseren en de door CELAC-landen overeengekomen vredeszone te bedreigen.

De Amerikaanse ambassade in Guyana benadrukt dat de oefening voortbouwt op de routineuze veiligheidssamenwerking en de bilaterale defensie-partnerschappen met Guyana. De marinevliegtuigen bevinden zich in de regio als onderdeel van een tweedaagse overtocht naar de Stille Oceaan.

Tijdens deze overtocht voert de USS George Washington oefeningen uit met bevriende landen om de interoperabiliteit te vergroten, capaciteit op te bouwen en de veiligheid en stabiliteit in het halfrond te ondersteunen.

REGIO

GERELATEERD AAN: AMERIKAANSE GEVECHTSVLIEGTUIGEN OEFENEN BOVEN GUYANA IN GOEDGEKEURDE SAMENWERKING

 

Facebook Comments Box