AMERIKAANSE LUCHTVAART TERUG NAAR NIVEAU 1954, TRUMP KOMT MET REDDINGSPLAN

Het aantal passagiers dat in de VS nog in een vliegtuig stapt, is gedaald tot minder dan 100.000 per dag. Daarmee bevindt de luchtvaart zich weer op het niveau van 1954, berekende persbureau AP. President Trump werkt ondertussen aan een reddingsplan.

In maart stelde het Amerikaanse congres 50 miljard dollar beschikbaar om passagiersmaatschappijen te redden, waarvan 25 miljard in directe toelages. Trump heeft donderdag laten weten dat hij waarschijnlijk dit weekend bekendmaakt hoe hij dat bedrag precies wil besteden.

Ingewijden melden aan persbureau Reuters dat 90 procent van het geld naar de zes grootste maatschappijen gaat: American, United, Delta, Southwest, JetBlue en Alaska. Daarnaast zijn er nog aparte potjes van enkele miljarden voor vrachtmaatschappijen en luchthavendienstverleners.

Boeing
Ondertussen heeft ook vliegtuigbouwer Boeing het moeilijk. Nadat eerder al de productie van de 737 MAX moest worden gestaakt, ligt nu door de coronacrisis ook de productie van andere vliegtuigen stil. Bovendien annuleren sommige maatschappijen hun orders of denken erover om dat te doen.

Boeing zou daarom overwegen om 16.000 van de 160.000 banen te schrappen, meldt The Wall Street Journal. Dat zou zoveel mogelijk moeten gebeuren door natuurlijk verloop en het bieden van een aantrekkelijke ontslagregeling. Een definitief besluit hierover is nog niet genomen.

BRON|TRAVEL

Facebook Comments Box