DUITS ONDERZOEK :“VIRUS NIET OVERDRAAGBAAR VIA VOORWERPEN”

Foto: Viroloog Hendrik Streeck is er zeker van dat het coronavirus niet overleeft op voorwerpen.

“Het coronavirus wordt niet doorgegeven via klinken, gsm’s, afstandsbedieningen, katten of in kapsalons of winkels. Het gevaar op besmetting bestaat vooral als mensen urenlang samenzijn in een enge ruimte.” Dat stelt de Duitse viroloog Hendrik Streeck na onderzoek in de regio Heinsberg nabij Sittard.

Prof.dr. Hendrik Streeck (42) is als directeur van het Instituut voor Virologie van de universiteit Bonn vooral geïnteresseerd in het effect van het coronavirus op de mens en zijn immuunsysteem. Hij baseert zich op feiten en niet op algemene rekenmodellen.

Als eerste onderzoeker trok Streeck met zijn team van deur tot deur in de zwaar getroffen gemeente Gangelt (Heinsberg), waar het virus midden februari uitbrak na een carnavalszitting. Elke coronapatiënt hebben ze er ondervraagd en er zijn stalen genomen van de lucht, en uitstrijkjes van deurklinken, gsm’s, afstandsbedieningen, wc-brillen, enz. Eerste vaststelling was dat twee op de drie besmette personen een paar dagen last hadden van ruik- en smaakverlies.

Dinsdagavond verraste Streeck door nieuwe bevindingen kenbaar te maken in de ZDF-talkshow Lanz. “We weten nu zeker dat Covid-19 geen contactbesmetting is. Er is geen enkel levend virus aangetroffen op voorwerpen, ook niet bij de zwaarst geïnfecteerde gezinnen. Er is ook geen enkele bewezen besmetting bij het inkopen, bij kappers of in restaurants”, aldus viroloog Streeck. “Een deurklink kan alleen besmettelijk zijn als iemand in zijn handen hoest, de klink vastneemt en direct erna iemand anders de klink aanraakt.”

De resultaten van het onderzoek in Heinsberg kunnen we gebruiken bij onze exitstrategie Steven Van Gucht viroloog

De grote uitbraken van corona zijn er volgens hem gekomen op plaatsen waar veel mensen langere tijd samen waren, zoals bij de après-ski in Ischgl, het voetbal in Bergamo en de carnavalszitting in Gangelt.

Begin deze week is Streeck met een team van 20 onderzoekers met een vervolgstudie gestart, dit keer op vraag van de regering van Noordrijn-Westfalen. Ze gaan bij duizend inwoners na of de coronatesten juist waren en hoe de mensen besmet geraakten. Het onderzoek duurt vier weken en moet resultaten opleveren die nuttig zijn voor de preventie van corona in heel Europa.

Viroloog Streeck zelf is voorstander van een exit uit de strenge maatregelen. Hij neemt landen als Zuid-Korea of Zweden als voorbeeld, landen waar geen uitgaansbeperkingen zijn ingevoerd. Zijn raad blijft: afstand houden en de handen wassen. “En wie ziek is, blijft thuis. Je moet daarvoor niet een heel land lamleggen. Het gevaar van dit virus zit vooral in ziekenhuizen, verpleeginstellingen en rustoorden. Daar moeten we het personeel goed testen om de zwakkere groepen te beschermen”, aldus nog Streeck.

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) noemt het Duitse onderzoek zeer interessant en is uitermate benieuwd naar het eindresultaat. “Deze bevindingen komen overeen met wat we altijd zeggen:

geen te dichte en langdurige contacten, maximaal afstand houden en opletten met de handen. Ik volg Streeck als ie zegt dat het virus niet eeuwig blijft leven op voorwerpen. De testen tot nu in laboratoria zijn wellicht in ideale omstandigheden gebeurd.”

Vergelijken met Zuid-Korea of Zweden heeft volgens Van Gucht weinig zin. “De Zweden zijn niet gaan skiën in Noord-Italië, die gaan meestal naar Noorwegen. Na de krokusvakantie zijn wij door de terugkerende skiërs geconfronteerd met een massale infectie van het virus dat zich in enkele dagen tijd heeft uitgezaaid over heel België, en niet het minst in Limburg. Het enige wat we nog konden doen, was de kraan van het virus dichtdraaien. Als je op duizend plaatsen tegelijk besmettingen krijgt, riskeer je met een voorzichtige aanpak achter de feiten aan te hollen. Kijk naar de VS of het Verenigd Koninkrijk. Ik besef wel dat onze aanpak grote gevolgen heeft voor de economie. Daarom zullen we de maatregelen ook versoepelen eens we controle krijgen over het virus. De resultaten van het onderzoek in Heinsberg kunnen we in aanmerking nemen bij onze exitstrategie”, besluit viroloog Van Gucht.

BRON|WERELDNIEUWS

Facebook Comments Box