ASABINA MAAKT MELDING VAN RARE ACTIVITEITEN OP GOUDCONCESSIE GRASSALCO

Foto: Parlementariër Ronny Asabina (BEP), op de achtergrond de concessie van Grassalco te Maripaston.

Parlementariër Ronny Asabina (BEP) wil antwoorden op de mogelijke verbanden tussen de gewelduitbarstingen in de tribale gemeenschappen en de activiteiten op de concessie van Grassalco in Maripaston.

Volgens Asabina zijn hoge regeringsautoriteiten actief betrokken bij de goudwinningsactiviteiten in het gebied, wat leidt tot wanhoop en ergernis bij de lokale bevolking. Eerder had Asabina al vraagtekens gezet bij de activiteiten van Grassalco in het district Brokopondo op het concessiegebied van Rosebel Goldmine/ZiJin.

Hij stelt dat er andere mensen actief zijn dan de lokale bevolking die in dienst is van Grassalco en thuis mag blijven met behoud van salaris.

Dit roept de vraag op of er sprake is van onderverhuur van de concessie door Grassalco en of deze praktijken in lijn zijn met de overeenkomst. “U ziet dat andere mensen daar actief zijn”, zegt de oppositieparlementariër. Asabina eist dan ook een diepgaand onderzoek naar de activiteiten van Grassalco in Brokopondo en wil de overeenkomst zien waarin mogelijk staat opgenomen dat de concessie onderverhuurd mag worden.

Wat is er van waar dat één van de bronnen van het kwaad, één van de oorzaken van die gewelduitbarsting, verband zou houden met de activiteiten op de concessie van Grassalco, met name Maripaston”, aldus Asabina.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box