ASTEROÏDE ‘SCHEERT’ OP 18 JANUARI LANGS DE AARDE

Bron: CNN

Een asteroïde met de naam 7482 (1994 PC1) van ongeveer een kilometer breed zal op 18 januari langs de aarde vliegen. Het zal met een snelheid van 75.750 kilometer per uur op ruim 1,9 miljoen kilometer van onze planeet passeren.

Dit meldt NASA’s Center for Near Earth Object Studies, dat potentieel gevaarlijke kometen en asteroïden volgt die met onze planeet zouden kunnen botsen.

De asteroïde werd volgens NASA in 1994 ontdekt. Niemand verwacht dat 7482 (1994 PC1) de aarde zal raken, maar het is volgens berekeningen het dichtste dat de asteroïde de komende twee eeuwen zal komen. De asteroïde zal naar verwachting op dinsdag 18 januari om 16.51 uur lokale tijd het dichtst bij de aarde zijn.

Het is niet de grootste asteroïde zijn die langs de aarde scheert. Die eer komt toe aan de asteroïde 3122 Florence (1981 ET3), die op 1 september 2017 voorbijvloog en die eveneens geen gevaar voor de aarde vormde. Die asteroïde is naar schatting tussen de 4 en 8,8 kilometer breed en passeert de aarde opnieuw op 2 september 2057.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat 7482 (1994 PC1) met het blote oog zichtbaar is. Maar volgens de website EarthSky.com zouden amateurastronomen het hemellichaam met een kleine telescoop moeten kunnen zien, In september van dit jaar zal een NASA-ruimtevaartuig opzettelijk op een asteroïde laten neerstorten om zijn beweging in de ruimte te veranderen. Dit is testtechnologie die is ontwikkeld om een eventuele toekomstige asteroïde-inslag af te kunnen buigen. Het ruimtevaartuig richt zich bij deze zogeheten DART-missie (Double Asteroid Redirection Test) op Dimorphos, een kleine maan die rond de aarde-asteroïde Didymos draait.

De focus van NASA en andere ruimtevaartorganisaties in de hele wereld is er op gericht om de dreiging van Near-Earth-objecten (asteroïden en kometen die binnen 48 miljoen kilometer van de aarde komen), die mogelijk ernstige schade kunnen veroorzaken, te detecteren.

WERELDNIEUWS