BEGROTINGSBEHANDELING 2020 OP BORD VOLGEND PARLEMENT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het is onwaarschijnlijk dat de begrotingsbehandeling 2020 nog haalbaar is tijdens de huidige zittingstermijn van De Nationale Assemblee (DNA).

De eindverslagen zijn nog niet afgerond, dus kan er moeilijk gepland worden. Komt nog bij kijken dat DNA op 3 april op reces gaat, en pas na de verkiezingen een doorstart zal maken met een reeks nieuwe en herkozen leden.

Als het van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons afhing, waren de beraadslagingen rond de begrotingbehandeling in november opgestart, zodat de aantredende regering een staatsbegroting had om mee door te gaan. Het instituut van de president moet uiterlijk op de eerste werkdag van de maand oktober de jaarrede uitspreken, en die heeft betrekking op het dienstjaar 2021. De verwachting is dat er na de verkiezingen van 25 mei marathonzittingen zullen volgen om zowel de staatsbegroting voor 2020 als die van 2021 af te wikkelen. “Als het aan mij lag was het begin november op de agenda”, zegt Geerlings-Simons over de begrotingsbehandeling 2020. “Maar ik heb geen eindverslagen, dus ik wacht eigenlijk nog op de commissies.”

In de resterende weken van deze zittingstermijn wil Geerlings-Simons ook een aantal andere wetten afhandelen. Het gaat om wetten die betrekking hebben op de huurwet, hennepteelt, zedendelicten, milieu, onderwijs, gezondheidszorg en voedselveiligheid.

“Dus we hebben nog wat tijd, maar dan zullen we wel even op wat toeren draaien. Ik heb de leden gemotiveerd om dat te doen”, aldus de DNA-voorzitter over de planning voor de resterende weken van deze zittingstermijn.

UNITEDNEWS