BIG OIL ZIET EEN GIGANTISCH POTENTIEEL IN SURINAME
Suriname is één van de armste landen van Latijns-Amerika. Tot juli 2020 was de voormalige Nederlandse kolonie verwikkeld in een politieke crisis die voortkwam uit de fel omstreden parlementsverkiezingen in mei. Het zag de zittende, voormalige militaire sterke man en veroordeelde moordenaar, Desiree Bouterse, vervangen door voormalig politiechef en minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi als de president van het land. Dit, zo wordt gehoopt, maakt de weg vrij voor Suriname om toegang te krijgen tot wat wordt verondersteld zijn aanzienlijke aardolievoorraden te zijn, die, indien correct geëxploiteerd, het diep verarmde Zuid-Amerikaanse land zouden kunnen transformeren.
Suriname is nu een van de armste landen in Zuid-Amerika met een bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking van $ 6.855 voor 2019, wat lager is dan Argentinië, Brazilië en Peru. Het is op deze manier rijker dan het naburige Guyana, dat de grootste olieboom van Zuid-Amerika ondergaat en tot vorige maand ook in een politieke crisis verkeerde. De voormalige Nederlandse kolonie deelt met haar buurman het offshore Guyana-Suriname Basin, dat volgens de US Geological Survey (USGS) bijna 14 miljard vaten olie en 32 biljoen kubieke voet aardgas bevat. Tegen het einde van 2019 verklaarde het agentschap dat het van plan was om het bekken in 2020 opnieuw te evalueren, hoewel dat kan worden uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie. Bron: JHI & Associates.
Het deel van het bekken in de territoriale wateren van Suriname is onderbelicht en energiebedrijven hebben niet dezelfde mate van succes ervaren als Exxon, Hess en Tullow in Guyana. Er wordt echter aangenomen dat de USGS het koolwaterstofpotentieel van het bekken heeft onderschat, en dat de winbare olie- en aardgasbronnen de oorspronkelijke schattingen aanzienlijk zouden kunnen overschrijden.
Het aanzienlijke koolwaterstofpotentieel van het Guyana-Surinaamse bekken wordt aangetoond door de meerdere belangrijke olievondsten van ExxonMobil in het offshore Stabroek Block in Guyana. Die zagen de energie-grote upgrade van zijn winbare hulpbronnen in offshore Guyana tot meer dan acht miljoen vaten aan het begin van 2020. Dit wordt verder onderstreept door het succes van Tullow in de offshore Guyana, waar CEO Paul McDade staat tijdens een conference call in september 2019; “Het hele gebied lijkt te worden gekenmerkt door reservoirs van uitstekende kwaliteit.”
Gerelateerd: De dreiging van olie-nationalisme in Argentinië
Er zijn aanwijzingen dat de eigen olieboom van Suriname eindelijk aan kracht wint. Apache Corporation kondigde eind juli 2020 een grote olievondst aan in Blok 58 in de kust van Suriname. Dat kwam na twee eerdere ontdekkingen in hetzelfde blok in respectievelijk januari en april 2020. De Maka Central-1-ontdekking van januari was de eerste offshore-olievondst in Suriname. Apache heeft prioriteit gegeven aan Suriname omdat het probeert te profiteren van die olievondsten en het succes van Exxon op het offshore-olieveld Liza in het Stabroek-blok in het naburige Guyana te repliceren. Apache heeft samen met Block 58, partner van olie-majoor Total, 50 prospects geïdentificeerd in het 1,4 miljoen offshore-blok en is van plan om verdere proefboringen uit te voeren bij het Keskesi-doel. Bron: Staatsolie.
Exxon probeert het substantiële succes dat het heeft genoten in de offshore van Guyana in Suriname te herhalen. In 2017 sloot de geïntegreerde oliemaatschappij een productiedelingsovereenkomst met de Surinaamse nationale oliemaatschappij Staatsolie voor offshore Block 59 met partners Hess en Statoil. Dat diepwateractief deelt een maritieme grens met Guyana, wat betekent dat Exxon kan profiteren van de infrastructuur die het heeft aangelegd voor het Liza-olieveld van wereldklasse in het offshore Stabroek Block in Guyana. Exxon verwierf eind mei dit jaar een belang van 50% in Block 52 voor de kust van Suriname van de Maleisische geïntegreerde energiemaatschappij Petronas, die de resterende 50% bezit en de exploitant is.
Verwant: De volledige uitsplitsing van Russische outputverminderingen
Het is gemakkelijk te begrijpen hoe aantrekkelijk offshore Suriname is in de huidige moeilijke operationele omgeving die wordt gedrukt door sterk zwakkere olieprijzen. Hess beweert dat zijn offshore-productie in Guyana een break-evenprijs heeft van $ 35 per vat, waardoor die activa potentieel winstgevend zijn, zelfs met Brent voor $ 42 per vat. De mogelijkheid om gebruik te maken van de ervaring die is opgedaan in Guyana en de aanwezige infrastructuur betekent dat de break-evenprijs voor offshore-productie in Suriname zelfs nog lager zou kunnen zijn, vooral naarmate boortechnieken verbeteren en operationele efficiëntie wordt gerealiseerd. Dit benadrukt waarom buitenlandse oliemaatschappijen onder leiding van Apache, Total Exxon, Hess, Tullow en Petronas zwaar investeren in offshore Surinaamse olie-activa. Zolang de olieprijzen in een langdurige inzinking verkeren, zullen rechtsgebieden als Suriname en Guyana met lage break-evenprijzen de focus blijven van grote energiemaatschappijen.
De Surinaamse nationale oliemaatschappij Staatsolie reguleert de olie-industrie van de voormalige Nederlandse kolonie, waaronder het toekennen van concessies aan buitenlandse oliemaatschappijen en het sluiten van productieovereenkomsten. Staatsolie heeft aangekondigd dat het van plan is in 2020 obligatiemarkten aan te boren met de bedoeling om tot $ 2 miljard op te halen om exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten te financieren. De nationale oliemaatschappij heeft ook de notering van aandelen op een grote wereldwijde beurs aangemerkt om meer kapitaal aan te trekken, net zoals de nationale oliemaatschappijen van Brazilië (Petrobras) en Colombia (Ecopetrol) hebben gedaan. Dat geeft aan dat de nationale oliemaatschappij zich klaarmaakt om verdere activiteiten te financieren die gericht zijn op het stimuleren van investeringen in de snelgroeiende olie-industrie van Suriname.
Dit zijn belangrijke ontwikkelingen voor het sterk verarmde Suriname. Als het huidige operatietempo kan worden gehandhaafd, is het waarschijnlijk dat de voormalige Nederlandse kolonie, net als het naburig Guyana, op schema ligt om te profiteren van aanzienlijke olierijkdom. Dit zal transformatief zijn voor een land dat door de gevolgen van de COVID-19-pandemie wordt geconfronteerd met een economische ramp. Het IMF verwacht dat het BBP van Suriname in 2020 met bijna 5% zal krimpen in vergelijking met Guyana’s stijgende lijn met ongeveer 53% vanwege de olieboom. Die cijfers onderstrepen de enorme voordelen die de verarmde voormalige Nederlandse kolonie ter beschikking staan als zij de aanzienlijke rijkdom aan koolwaterstoffen die op haar grondgebied bestaat, kan exploiteren. De regeringswisseling is een goed voorteken voor een stabieler, bedrijfsvriendelijker klimaat dat de economische groei zal bevorderen en het politieke en regelgevende risico voor buitenlandse investeerders zal verkleinen.
Door Matthew Smith voor Oilprice.com