BOOSHEID OM HOGE WINKELPRIJZEN ONDANKS DALENDE WISSELKOERS

Ondanks dat de wisselkoers voor buitenlandse valuta steeds lager wordt afgeprijsd bij geldwisselkantoren, maakt dit geen indruk op grote delen van de samenleving in Suriname.

“De winkelprijzen zijn nog steeds hoog”, is de luide kreet vanuit de samenleving. De boosheid is vooral merkbaar bij de groep die probeert te profiteren van de opvallend lage koers door valuta op te kopen. De meeste cambio’s verkopen echter geen rooie cent aan valuta, maar kopen die wel op tegen een zeer lage koers.

Er wordt gespeculeerd dat dit een scenario is om tegen een lage prijs valuta uit de samenleving te halen, de koers weer op te stuwen en vervolgens dezelfde ingekochte valuta met woekerwinsten te verkopen. Dat er speculatie in het spel is, staat zo goed als vast.

De koersen bij de commerciële banken zijn nog steeds hoger dan bij de cambio’s, evenals de officiële koersnotering van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Opvallend is dat er vanuit regeringskringen geen duidelijke verklaring gegeven kan worden voor de dalende wisselkoers. Volgens de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, daalt de wisselkoers bij de geldwisselkantoren sneller dan wat door marktwerking verklaard kan worden.

Maar ook op de internationale geldmarkt vertoont de Amerikaanse dollar wat kwetsbaarheden. Discussies over een eventuele aanpassing van de rentes door de Amerikaanse Federal Reserve (FED) zorgen voor onzekerheden bij investeerders, waardoor zij hun toevlucht zoeken in andere activa, waaronder goud. Hierdoor toont de goudprijs aanzienlijke veerkracht en stijgt deze sterk op de internationale markt.

De roep om duidelijkheid en actie vanuit de regering wordt steeds luider, terwijl de speculatie op de valutamarkt voor verveling zorgt onder de samenleving.

UNITEDNEWS

 

 

 

Facebook Comments Box