BOUTERSE BLIKT TEVREDEN TERUG OP BEZOEK CHINA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De presidentiele delegatie onder leiding van president Desi Bouterse blikt tevreden terug op het staatsbezoek aan China. Naast een lening van USD 300 miljoen ten behoeve van de JAP Airport en oeververdediging te Weg naar Zee, geeft China USD 14 miljoen cadeau voor een roadmonitoringsprogramma.

Ook krijgt Suriname een kwijtschelding van USD 12,3 miljoen aan opgebouwde schulden. In totaal zijn er 14 overeenkomsten getekend. Als schenking krijgt Suriname verder wat landbouwmachines, vrachtwagens en graafmachines van China. Die worden binnen korte tijd naar Paramaribo verscheept.

In discussie is nog een financieringsovereenkomst voor een Dalian V project dat ongeveer USD 300 miljoen zal kosten. Hierover zijn partijen nog niet tot een contract gekomen. Op technisch niveau zal dit verder worden uitgewerkt.

De presidentiële delegatie maakte in China flink gebruik van de gelegenheid om handelssteden en grote bedrijven te bezoeken. Er zijn ook gesprekken gevoerd met topondernemingen, met als doel buitenlandse investeerders naar Suriname aan te halen. Dit is redelijk goed gelukt. Volgens president Bouterse wordt binnenkort een Chinese handelsmissie naar Suriname verwacht die interesse heeft in meer dan slechts de agrarische sector en bosbouw. Het staatshoofd praat over het ontwikkelen van een gasindustrie. “Kortom, het was een hele warme en succesvolle trip, en wij zullen heel veel huiswerk moeten maken om te voorkomen dat er teveel vertraging oploopt met de ontwikkelingsrichting in deze nieuwe tijd welke is ingegaan”, aldus de president na zijn terugkomst uit China.

UNITEDNEWS