BOUTERSE GEEFT SOEMITA HOOGSTE STAATSONDERSCHEIDING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto NII

President Desi Bouterse heeft politicus Willy Soemita de hoogste onderscheiding van de republiek gegeven. Soemita is meer dan een halve eeuw actief met het bewustwordingsproces bij de Javaanse gemeenschap in Suriname en hen gestimuleerd op te komen voor lotsverbetering. De uitzonderlijke staatsonderscheiding heeft Soemita echter te danken aan zijn rol  om het vredesproces tijdens de binnenlandse oorlog van de jaren tachtig van de vorige eeuw op gang te helpen brengen. Hij was donderdag, tijdens de decoratieplechtheden rond de 42ste onafhankelijkheidsviering van Suriname, de enige persoon die uitverkoren werd voor de onderscheiding van Drager van het Grootlint in de Ere orde van de Gele Ster

In de congreshal werden in totaal 154 personen gedecoreerd voor hun verdienstelijkheden ten behoeve van land en volk.

Aan de gedecoreerden zegt president Bouterse dat Suriname als jonge natie geen uitzondering is als het gaat om uitdagingen die het land op pad naar volwassenheid worden meegemaakt. Dat is volgens Bouterse de wilskracht om zelfstandig te staan en dit gaat gepaard met ontwikkelingen en gebeurtenissen met de bijbehorende groeipijnen. “Mede dankzij hun karakter en wilskracht zijn ze in staat om op bijzondere wijze om te gaan met situaties die vaak als onaangenaam worden aangemerkt en worden ervaren en door hun levenshouding zij zich onderscheiden door te bewijzen dat niets onoverbrugbaar is.”

Deze voorbeeldfiguren hebben volgens Bouterse een karakter dat doortastend is. Door het welzijnswerk bieden zij een helpende hand of een luisterend oor aan de medemens. Een bijzondere rol is naar zeggen van Bouterse de bijdrage die de gedecoreerden in buurten en organisaties leveren. “Het zorgen voor anderen, werken aan de vorming van onze jeugd, het negatieve om te zetten in het positieve in het belang van het groter geheel; aldus Bouterse donderdag in de Congreshal tijdens de decoratieplechtigheid.

UNITEDNEWS