CONTROLE OP DIERENLEED LAAT ZWAAR TE WENSEN OVER

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO: APEN EN PAPEGAAIEN IN KOOIEN HOEK KERNKAMPWEG JOHANNES MUNGRA STRAAT

Ondanks bepalingen in de Jachtwet en wet Dierenwelzijn, die dit jaar is afgekondigd door president Desi Bouterse, vinden er nog steeds overtredingen plaats en laat de controle op naleving van de wetten te wensen over.

De wet Dierenwelzijn en de Jachtwet zijn duidelijk over de handel, bejegening en het doden van alle dieren. Strenge regels zijn van toepassing op exotische en beschermde diersoorten.

Afgelopen week werd een dode poema, aan zijn hals opgehangen, verkocht langs de Afobakkaweg. De verkopers vroegen SRD 4000 voor het dier. Dit is in de ruimste zin des woord een overtreding van de Jachtwet die duidelijk stelt dat het verboden is beschermde dieren te vangen, te doden, pogen te vangen, pogen te doden, onder zich te hebben, dood of levend ten verkoop of ter aflevering voor handen te hebben, te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, te verhandelen, ten geschenke te geven, af te leveren, te vervoeren, in te voeren, of uit te voeren. Volgens getuigen die voorbij gingen op de Afobakkaweg werd de poema in eerste instantie niet dood aangeboden, maar zou hij later door verstikking om het leven zijn gekomen. Dit kan echter niet bevestigd worden.

FOTO VAN PUMA AFOBAKKAWEG |BRON DE WEST

Ook In Paramaribo vindt er nog dagelijks schending van dierenrechten plaats. Het is onduidelijk wat de afspraken zijn tussen de bestuursdienst en “ondernemers” die langs de straat apen en papegaaien verkopen, maar volgens de wet Dierenwelzijn is het in ieder geval streng verboden om hen bloot te stellen aan voor hen stressende klimaatfactoren, niet te voorzien van optimale drinkwater en voeding en in kooien met beperkte bewegingsruimte. Op bovenstaande foto is duidelijk te zien dat de dieren in zeer kleine kooien zitten en de beperkte schaduwmogelijkheden die door de “ondernemer” zijn aangebracht missen het doel aangezien het zonlicht vanuit de zijkant de dieren toch hard raakt.

UNITEDNEWS