BOUTERSE INSTALLEERT ABOIKONI ONDANKS PROTESTEN SAAMAKA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Albert Aboikoni is, ondanks alle commentaren en kritieken vanuit zijn stam, toch beëdigd en geïnstalleerd door president Desi Bouterse als het nieuwe grootopperhoofd der Saramaccaners.

Verschillende marronorganisaties hebben hun afkeuring hierover uitgesproken en benadrukt dat president Desi Bouterse hiermee de traditie van de Saamaka heeft geschonden. Het is volgens hen niet des president om te bepalen wie de nieuwe granman van de Saamaka zal moeten zijn. Dit is ook vastgelegd in internationale tribale rechten waaraan Suriname zich heeft gecommitteerd.

Aboikoni is zich bewust van de spanningen binnen de Saamaka omtrent zijn claim op het granmanschap. Zijn eerste handeling is de Saramaccaners oproepen tot vrede. Hij vroeg, na zijn installatie op het presidentieel paleis, vergiffenis aan de groepen binnen zijn stam met wie hij de afgelopen vier jaren overhoop lag vanwege het granmanschap. Er zijn gedurende die periode harde woorden over en weer gevallen en daarvoor bood de nieuwe granman zijn verontschuldigen aan.

Aboikoni belooft zich te zullen inzetten voor de stam, ook voor de groep die zijn leiderschap betwisten. Makkelijk zal het niet gaan omdat de achterstand in het binnenland volgens hem groot is. Hoewel het uitgestrekt gebied vol natuurlijke ruimdommen zit, worden die niet duurzaam geëxploiteerd. Er is juist sprake van grootschalige vervuiling.

Het is volgens de nieuwe granman mogelijk om ontwikkeling te brengen zonder dat de traditionele gebruiken en regels overboord gegooid hoeven te worden. Hij sprak zijn afkeuring uit over milieuverontreiniging als gevolg van de kleinschalige goudsector en de wijze waarop er wordt omgesprongen met het gemeenschapsbos.

De vervuiling van de rivieren baren hem ook de nodige zorgen.

Naar inziens van Aboikoni breekt er een nieuw tijdperk aan voor de Saamaka. Hij zegt zich op te maken voor het brengen van ontwikkeling naar het binnenland waarbij de natuurlijke hulpbronnen duurzaam worden geëxploiteerd zonder dat het milieu daar schade van ondervindt.

UNITEDNEWS