SURINAME ROBOTICS TEAM VANDAAG VERTROKKEN NAAR MEXICO CITY VOOR DEELNAME AAN DE FIRST GLOBAL CHALLENGE (ROBOTICS)

Vanmorgen is het team bestaande uit de 3 studenten Lesley Uiterloo, Joel Naarendorp en Seth Tjokrodimedjo samen met de senior Technical Mentor, Daniel Lachman, en Robot Zweef Teki 2.0. vertrokken naar Mexico City, alwaar zij Suriname zullen vertegenwoordigen op de Internationale Robotic Games. De Teammanager, Ashna Mahepal, en Junior Technical Mentor zijn reeds in Mexico gearriveerd.

Stichting Young Help Suriname, coordinator en faciliteerder van het Team heeft de deelname van Suriname aan de FIRST Global Challenge (FGC) mogelijk gemaakt met de ondersteuning van voornamelijk haar eigen jonge vrijwilligers team en de financiele bijdrage van enkele organisaties (IDB, FIRST Global, RCM Constructie Mij.) en individuen (w.o. dhr. M. Ashwin Adhin) alsook andersoortige ondersteuning van m.n. direkteur IGSR, douane, Ministerie van Financien, het Natin, het Ministerie van OWC en de consulare afdelingen van de Amerikaanse en de Mexicaanse Ambassade.

Aan de games doen in totaal 186 teams uit meer dan 150 landen mee en hebben als doel om samenwerking op globaal niveau te bewerkstelligen op het gebied van STEM (Science, Technology, Engineering and Math) en Robotics applicatie. Elk jaar is het thema van de game anders en vloeit voort uit de grootste 14 Grand Engineering Challenges van de wereld, zoals geidentificeerd door the US National Academy of Engineering, UK Royal Academy of Engineering, and Chinese Academy of Engineering. De 14 Grand Challenges zijn op het gebied van o.a. water, energie, voedsel, onderwijs, medicijen, cyberspace, transport. In 2017 was het Thema ‘H2O Flow – Access to Clean Water’. De FGC games simuleert een probleem binnen een van de 14 challenges en doelt erop om jongeren door deze FG games zodanig geinteresseerd te doen raken in Robotics en globale samenwerking, dat zij uiteindelijk een bijdrage zullen kunnen leveren aan het oplossen van de daadwerkelijke wereldproblemen gelinkt aan de ’Grand Engineering Challenges’.

Energy Impact
Het thema van FGC 2018 ‘Energy Impact’, richt zich op uitdagingen m.b.t. energie opwekking en distributie. Op het game veld van 6 bij 7 meter zullen 2 alliancies (dorp 1 en 2), elk bestaande uit 3 landen (volgens een roulatie systeem) met hun zelf ontworpen en geassembleerde robots, een robuust energie netwerk moeten opzetten voor hun dorp. Het netwerk kan gevoed worden uit 4 verschillende energie opwekkings bronnen (wind, solar, combustion en reaction). Elk team moet ernaar streven om meer energy op te wekken dan het ander dorp door powerlines vanuit de energieopwekkingsstations te verbinden aan hun dorp’s Power Station’. Om daadwerkelijk gesimuleerde energie op te wekke en punten te kunnen scoren moeten de teams hierna verschillende opdrachten uitvoeren. Het succesvol uitvoeren van bepaalde taken levert een team punten op, terwijl andere taken gericht zijn op cooperatie van beide teams te bevorderen voor bonus punten. Taken varieren van het leveren van ‘fuel cubes’ (blokjes) aan de Reaction and Combustion stations, het starten van een Wind turbine (rotatie actie uitvoeren) en het installeren van Solar pannels (vierkante bordjes) in de solar plant.  Indien alle 3 robots van 1 dorp voor het einde van de gameronde hun robot succesvol geparkeerd hebben op de powerplant helling van hun dorp, ontvangt het team bonus punten. Dit geldt ook wanneer beide dorpen een ‘cooperation power line’ opzetten tussen de power stations van beide dorpen. Elke game ronde duurt slechts 2.5 minuut en vergt concentratie, afstemming en effective performance. Elke land zal een x- aantal games spelen, afhankelijk van de beschikbare tijd. In totaal zijn er 10 game roundsm play-offs and champion ship rondes.

De Stichting welke sinds 2010 projecten initieert en uitvoert in Suriname heeft als doel om (Surinaamse) jongeren te versterken middels practische ‘skills-building’ binnen hun projecten, ‘personal mentoring’ en door voornamelijk ‘Inspirational Experiences’. Het laatste houdt ook in deelname aan internationale activiteiten/programma’s, welke het zelfvertrouwen opbouwt, het globaal perspectief helpt ontwikkelen en de wereld aan mogelijkheden opent voor onze jonge Surinamers. De stiching kan een dergelijke faciliterende rol vervullen vanwege haar netwerk, welke reikt tot in 40 landen in de Latijns-Amerikaanse en Caraibische regio alsook in andere delen van de wereld. De co-founder van de stichting, Ashna Mahepal, heeft dit netwerk opgebouwd als gevolg van haar deelname aan de Young Leaders of America’s Initiative van voormalig President Obama alsook het Hubert H. Humphrey professional fellows programma van de U.S Department of State. Door een aanpak van ‘wij helpen jou om jou persoonlijk succes te bereiken’ en ondersteunen jou in je entrepreneurial dromen, heeft de stichting reeds een aantal personen (Surinamers alsook niet-Surinamers) kunnen inspireren om hun eigen business/organisatie op te zetten en/of deel te nemen aan Internationale Exchanges. De bedoeling is dat deze jongeren uit hun succes weer terug zullen geven aan de samenleving.

Voor meer informatie over de stichting en haar projecten kan men terecht op www.younghelpsuriname.org.

De live streaming link naar de game en het schema: https://first.global/live/
De event: https://www.facebook.com/events/676402212690814/

PERSBERICHT|ashna_km@hotmail.com

Facebook Comments Box