BRAZILIAANSE EX-PRESIDENT LULA MOET TOCH DE GEVANGENIS IN

Een demonstratie van aanhangers van ex-president Luiz Inácio da Silva, kortweg Lula, in São Paolo. Ze wilen dat hij ondanks zijn veroordeling kan meedoen aan de verkiezingen. © AFP

De Braziliaanse ex-president Lula is in hoger beroep opnieuw veroordeeld wegens corruptie en witwassen.

Silvana de Mendonca heeft tranen in haar ogen. Al van jongs af aan is de sociologe en ambtenaar actief in de Arbeiderspartij, die mede opgericht is door ex-president Luiz Inácio da Silva, kortweg Lula. En nu is ‘deze held van links’, die Brazilië van 2003 tot 2011 leidde, door de rechters in hoger beroep veroordeeld. De Mendonca is naar het Plein van de Republiek in São Paulo gekomen om uiting te geven aan haar verdriet. “Ik ga hem opzoeken in de gevangenis”, zegt De Mendonca vanonder haar enorme rode pet, de kleur van de Arbeiderspartij.

Die gevangenis komt dichterbij voor ex-president Lula nu hij ook in hoger beroep schuldig is bevonden aan corruptie en witwassen. Drie rechters achten de bewijzen van de eerste rechter die Lula veroordeelde, Sérgio Moro, overtuigend. Zij bekrachtigden uiteindelijk unaniem zijn eerdere veroordeling en verhoogden daarbij de gevangenisstraf van 9,5 jaar naar twaalf jaar en een maand.

Appartement

Lula zou een appartement hebben gekregen van een bouwmaatschappij en bezorgde in ruil daarvoor opdrachten bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Lula verklaarde dat de bewijzen nergens op gebaseerd waren en dat het proces tegen hem politiek was gemotiveerd. Lula wil meedoen aan de presidentsverkiezingen in oktober.

De Mendonca voelt zich verslagen, zegt ze, maar ze vindt het ook tijd voor zelfkritiek. Want niet alles is de schuld van justitie en de media die links willen uitschakelen, aldus de vijftiger. “Wij hebben zelf het contact met het volk verloren, en daardoor hebben we anderen de ruimte gegeven om kritiek op ons te leveren.”

Ze hoopt dat de nederlaag van Lula voor de Arbeiderspartij aanleiding is om eens aan grondige zelfreflectie te doen en nieuwe leiders te kiezen. De Mendonca’s kritiek op de Arbeiderspartij wordt ook in andere linkse partijen gedeeld.

Toch bleven die, net als zijn eigen achterban, faliekant achter Lula staan. Voor hen staat als een paal boven water dat Brazilië vooral een sociaal rechtvaardiger land moet worden, en daarvoor is links nodig.

Bouwvakker Elisário Ferreira’s optimisme, die ook naar het Plein van de Republiek is gekomen, is niet te stuiten. “In de gevangenis zal Lula een martelaar zijn!”, roept hij. “Lula is onze Mandela.”

In een ander deel van São Paulo vierden Lula’s politieke tegenstanders gisteren intussen feest. Eindelijk is de man die corruptie in Brazilië tot perfectie heeft gebracht gevallen, zo vinden velen.

“Lula heeft op onze kosten vakantie gevierd in een appartement aan zee. Niemand staat boven de wet, of je nu links of rechts bent”, hield Ronald Tanimoto van de Beweging Vrij Brazilië het uitzinnige publiek op straat voor. “Lula’s veroordeling is een nieuwe start voor Brazilië.”

Overigens is Lula nog niet helemaal uitgeschakeld. Hij kan tegen het jongste vonnis nog in beroep gaan en een eventuele veroordeling nog verder uitstellen. De Kiesraad moet in augustus beslissen of Lula zich kandidaat mag stellen voor de verkiezingen.

Bron|Regio

Facebook Comments Box