BREAKING | TRUMP-SUPPORTERS BESTORMEN CAPITOOL WASHINGTON ’VERENIGDE STATEN EISEN DE WAARHEID!’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

WASHINGTON – Een woedende menigte Trump-supporters heeft het Capitool in Washington bestormd. Er zijn schoten gelost waardoor een vrouw zwaargewond is geraakt.

De Republikeinen kregen woensdag slecht nieuws: de Democraten krijgen door de verkiezingen in Georgia vermoedelijk de controle in zowel het Huis als de Senaat. De demonstranten vinden dat er verkiezingsfraude gepleegd is en dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen.

Trump heeft ondertussen een oproep op Twitter aan de demonstranten gedaan: „Ik vraag iedereen in het Capitool om de vrede te bewaren. Geen geweld! WIJ zijn de partij van de wet en orde. Respecteer de wet en onze fantastische mannen en vrouwen in het blauw. Bedankt.”

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de prominente senator Chuck Grassley worden overgebracht naar een veilige locatie. Ook voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden zou al in veiligheid zijn gebracht. De prominente Republikein Kevin McCarthy zit naar eigen zeggen bij de politie van het Capitool.

Pence heeft zich tot Twitter gewend om de demonstranten te vragen het gebouw te verlaten.„Het geweld en de vernieling bij het Capitool moeten stoppen en het moet nu stoppen. Iedereen moet respect hebben voor ordehandhavers en meteen het gebouw verlaten.”

’Verenigde Staten eisen de waarheid!’

Trump, die zelf in het Oval Office in het Witte Huis zit, roept zijn aanhangers niet op om te vertrekken, maar uit op Twitter kritiek op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Hij „had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen”, aldus Trump. „De Verenigde Staten eisen de waarheid!”, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence weigerde op eigen houtje de ceremonie te saboteren waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november. Trump had van tevoren zijn plaatsvervanger opnieuw opgeroepen een stokje te steken voor de officiële winst van Biden.

’Dit moet nu stoppen’

Republikeinse politici veroordelen de bestorming van het Capitool door aanhangers van hun partijgenoot. „Geweld en anarchie zijn onaanvaardbaar. We zijn een land van wetten. Dit moet nu stoppen”, aldus senator Tom Cotton uit Arkansas. Een andere Republikeinse senator, Ron Johnson, laat weten: „Alsjeblieft, als je in of bij het Capitool bent, heb respect voor ordehandhavers en ga vreedzaam uiteen.”

Ook andere Republikeinen spreken schande van de bestorming. „Ik veroordeel elke vorm van geweld en intimidatie. Dit is onaanvaardbaar”, stelt senator Steve Daines uit Montana. McCarthy zegt dat hij president Donald Trump heeft gevraagd om betogers te kalmeren.

De Republikeinse senator Mitt Romney heeft duidelijk gemaakt dat hij president Donald Trump verantwoordelijk houdt voor de chaos in het Capitool. „Dit is wat de president vandaag heeft veroorzaakt. Deze opstand.”

Nationale garde

De gouverneur van de staat Virginia stuurt tweehonderd leden Nationale Garde naar het Capitool in Washington. Ralph Northam doet dat op verzoek van de burgemeester van Washington Muriel Bowser.

Kort na Northam liet ook de woordvoerder van president Donald Trump weten dat de Nationale Garde van Washington wordt ingezet, samen met andere federale veiligheidstroepen.

De burgemeester heeft een avondklok ingesteld. Mensen mogen tot 12.00 uur donderdag niet de straat op. Voor mensen met essentieel werk geldt de maatregel niet. Zo mogen bijvoorbeeld journalisten hun werk blijven doen.

UPDATE US ELECTIONS