De heer Kamlesh Ganesh, Senio Beleidsmedewerker bij de VSB heeft op woensdag 23 september een onderhoud gehad met Frankie Sturn, Political/Economic Deputy, U.S. Embassy Paramaribo. Dit onderhoud had een oriënterend karakter, waarbij mogelijkheden zijn besproken om ondernemers in Suriname en Amerika te faciliteren.

De belangrijkste take away van deze meeting was dat de ambassade Surinaamse ondernemingen, vooral exporteurs, graag wil ondersteunen. Daarvoor is van belang dat de exporteur detail georiënteerde verzoeken doet. Detail georiënteerde verzoeken kunnen zijn: u wilt zaken doen met een specifiek bedrijf/distributeur in Amerika, u bent duidelijk over het product, u geeft de locatie van export aan etc.

Select USA
De Ambassade zal de VSB informeren over de jaarlijkse summit genaamd ‘Select USA’. De focus van de summit is om FDI opportunity’s in Amerika te identificeren. Normaliter wordt de bijeenkomst gehouden in de maand juni (2021 de volgende). Gezien Covid-19 voor onzekerheden zorgt, zijn er hier nog geen bekendmakingen over.

Beurzen
Hieronder ziet u 3 in de VS gevestigde virtuele handelsbeurzen die in de komende maanden zullen plaatsvinden. Bent u geïnteresseerd om mee te doen of wilt u meer te leren, laat het ons weten en wij connecten u met de juiste personen.

Regionale handelsmissie
De regionale handelsmissie die in november in Barbados zou plaatsvinden is helaas verschoven. De nieuwe officiële data: 23-28 mei 2021. Dit heeft zowel met COVID-19 als logistieke uitdagingen te maken. Er volgt hier tezijnertijd nog meer informatie over.

De Generalized System of Preferences (GSP)
Suriname komt in aanmerking voor het US Generalized System of Preferences (GSP). Met GSP kunnen landen bepaalde goederen vrij van invoerrechten naar de VS exporteren. Het programma wordt beheerd door het Office of the US Trade Representative (USTR). USTR heeft via de ambassade laten weten open te staan ​​om met bedrijfsleiders in Suriname te spreken om de mogelijkheden van het programma te schetsen. Het eerste gesprek zal worden gevoerd met de minister van Economische Zaken. Zodra dat gesprek is heeft plaatsgevonden, volgt het organiseren van een gesprek met het Bestuur van de VSB.

Development Finance Corporation
Ook is er gesproken over de mogelijkheid om het programma van de Amerikaanse International Development Finance Corporation (DFC), de Ontwikkelingsbank van Amerika te exploreren. DFC werkt samen met de particuliere sector om oplossingen te financieren voor de meest kritieke uitdagingen waarmee landen over de hele wereld worden geconfronteerd. DFC kan eigen vermogen, schuldfinanciering, verzekering voor politieke risico’s en technische assistentie bieden aan partners uit de particuliere sector op het gebied van infrastructuur, energie en gezondheidszorg.

DFC is actief in de regio. Met de juiste partner in de private sector is er wellicht de mogelijkheid om een ​​goed project in Suriname te identificeren.

De ambassadeur in Paramaribo heeft de conversatie met DFC al opgepakt en zal vervolgens de high level business contacten in Suriname spreken, waaronder ook leden van de VSB. Er is afgesproken om te beginnen met het organiseren van een eerste gesprek tussen het Bestuur van de VSB en de leiding van DFC. Dat volgt na de interne voorbereidingen van de ambassade.