BUSSEN RIJDEN KOMENDE WEEK WEER!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: PLO-voorzitter John Mahadewsing

De lijnbussen zullen de komende week, na ruim 6 maanden, weer een vertrouwd beeld zijn in het verkeer.

Er is overeenstemming bereikt over een reeks voorstellen die zowel het belang van bushouders als die van de volksgezondheid dient. Er is afgesproken dat een stadsrit SRD 5 zal kosten, met in achtneming van de Covid-regels. Het streven is om reeds maandag de bussen uit de garages te halen.

In verband met de implementatie van het Protocol Openbaar Vervoer, waarvan controle op naleving de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), is er zondagavond een gesprek geweest met de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO).

Het vaststellen van het bustarief was de meest belangrijke issue tijdens die meeting. De tarieven waren reeds lang achterhaald en niet langer te handhaven voor de bushouders. Er is consensus bereikt over het tarief van SRD 5 per stadsrit. De overige tarieven zijn eveneens aangepast. Met de ondertekening van het akkoord zal ook de subsidie aan de bushouders komen weg te vallen.

In de reeks vastgelegde afspraken is onder andere opgenomen dat de grote lijnbussen maximaal 20 passagiers per route zullen mogen vervoeren. De welbekende klapstoelen zullen worden verwijderd uit de bussen. “De Covid-maatregelen hielden in dat we met halfgevulde bussen, dus 50% bezetting, zouden rijden. Nu hebben ze besloten, omdat de tarieven heel hoog zouden zijn, om toch 70% tot 80% bezetting toe te staan. Dus die klapstoelen gaan allemaal eruit”, zegt PLO-voorzitter John Mahadewsing. Hij stelt de regering ervan uit gaat dat SRD 5 wel dragelijk zal moeten zijn voor de samenleving. Er zou een onderzoek verricht zijn om dit te staven.

Het ministerie van TCT zal de komende dagen de nodige voorlichting geven met betrekking tot het Protocol Openbaar Vervoer.

UNITEDNEWS