CHILIPEPER KAN PIJN VERLICHTEN BIJ DIABETESPATIËNTEN

De chemische verbinding die rode pepers heet maakt, kan een opvallende werking hebben. En daarvoor hoef je de peper niet te eten.

Er kunnen veel complicaties verbonden zijn aan diabetes type 1 en type 2. Een van de meest voorkomende is diabetische neuropathie – zenuwschade als gevolg van diabetes. Dit kan leiden tot een verminderd gevoel in het getroffen lichaamsdeel, waardoor je niet merkt dat je een wondje hebt. Daardoor kan de aandoening uiteindelijk resulteren in koudvuur en kan amputatie nodig zijn, meestal van de tenen of voeten. Er zijn ook patiënten bij wie de aandoening ernstige pijn veroorzaakt, die moeilijk te behandelen is.

Maar een onderzoek komt nu met een mogelijk effectief medicijn, dat een wellicht verrassend hoofdbestanddeel heeft. Het gaat om chilipepers, of eigenlijk de chemische verbinding die pepers zo pittig maakt. Het onderzoek is gefinancierd door de Britse diabetesvereniging en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Neurology.

De chemische verbinding, capsaïcine, lijkt zowel een pijnstillende werking te hebben als beschadigde zenuwen te herstellen.

Aan het onderzoek namen 75 personen deel die diabetische neuropathie hadden. 50 proefpersonen leden aan zenuwpijn. Van hen werden er 32 behandeld met een pleister met 8 procent capsaïcine, die telkens 30 minuten op beide voeten werd aangebracht. 18 patiënten kregen de huidige standaardbehandeling voor hun pijn. De overige 25 deelnemers, die geen pijnklachten hadden, werden ook behandeld met de capsaïcinepleister. Gedurende het onderzoek moesten de deelnemers een pijndagboek bijhouden. Daarnaast namen de onderzoekers aan het begin en einde van het onderzoek huidmonsters van de voeten van de respondenten. Na drie maanden bleek dat bij de proefpersonen die de capsaïcinepleister hadden gekregen, de pijn veel sterker was verminderd dan bij degenen die niet met de pleister waren behandeld.

Volgens de onderzoekers kan dat komen doordat capsaïcine pijnprikkels van de zenuwen blokkeert als de stof in contact komt met de huid. Nog opzienbarender was het dat bij de personen die met de pleister waren behandeld, aan het einde van het onderzoek meer nieuwe zenuwen werden waargenomen in de huidmonsters dan aan het begin. Volgens de onderzoekers duiden de resultaten erop dat capsaïcine in staat is de beschadigde zenuwen te herstellen. Ze benadrukken echter dat er meer onderzoek nodig is voordat de behandeling eventueel kan worden uitgerold als standaard. Ook andere onderzoeken naar de effecten van capsaïcine hebben veelbelovende resultaten laten zien. Zo zijn er aanwijzingen dat capsaïcine de genezing van bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis kan bevorderen.

HEALTH

 

 

 

 

Facebook Comments Box